Kastav 28. srpanj 2016.

Blues “groznica” u riječkoj okolici

Blues “groznica” u riječkoj okolici
Riječkom okolicom, točnije Kostrenom, Matuljima, Kastvom, Viškovom i Čavlima i ovog će ljeta odjekivati blues. Ovogodišnje 9. izdanje Kastav Blues Festivala počinje 4. kolovoza u Kostreni. 

Najveći hrvatski blues- festival, nastao u čast Philadelphia Jerryja Ricksa, jednoga od najpoznatijih predstavnika tradicionalnoga bluesa, koji je za posljednje počivalište odabrao upravo Kastav i ove godine nudi sjajan višednevni program.

Domaćin prve večeri 9. Kastav Blues Festivala sljedećeg će četvrtka (04.08) biti Kostrena. Na šetnici, uz samo more, točnije na terasi The Bulldog BBQ bara, nastupit će nagrađivani domaći glazbenici splitski “Black Coffee” i Tomislav Goluban.

Druge večeri, petak, festival već tradicionalno seli u Matulje, ove godine u novi Amfiteatar, gdje će se predstaviti najznačajniji predstavnici slovačke blues scene sjajni Bonzo Radvanyi & Luboš Bena, dok će kao predgrupa nastupiti lokalni bend “Trio 99th”. 

Subotu (6.08.) festival se vraća kući, u Kastav, grad po kojem je i dobio ime. Prva kastavska večer rezervirana je za atraktivni “Belgrade Dixieland Orchestra” iz Srbije, uz koje će nastupiti i hrvatski “Jed Becker’s Group” te ugledni Michael Messer, počasni Kastavac, kojeg ne treba previše predstavljati.  

Dan kasnije, nedjelju, u Gradskoj loži Messer će održati tradicionalnu radionicu Blues Workshop. Pozvani su svi koji žele nešto naučiti, ali i samo popričati s uglednim glazbenikom.

Istog dana (07.08) u Ronjgima nastupa američko, talijansko, hrvatska kombinacija “Ty Le Blanc 4tet” te domaće snage Riccardo Staraj & “Midnight Blues Band”.

Festival će završiti u Čavlima (08.08.). U grobničkom kaštelu afričkim bluesom predstavit će se Guisse, Leonardi i Zumeta, neobična senegalsko, slovensko, kubanska kombinacija, a  na Grobniku će nastupiti i Damir Halilić Hal. 

“Ove godine, u turbulentnim vremenima, imamo znatno smanjeni budžet pa smo u skladu s time i reducirali program, ali mislim da će publika uživati,” rekao je Damir Halilić- Hal, umjetnički ravnatelj Kastav Blues Festivala.

“Kastav Blues puno je više od festivala, prerastao je u kulturno- turistički proizvod koji privlači sve više posjetitelja, iz Hrvatske i inozemstva. Postao je nešto po čemu naši gosti planiraju godišnje odmore što je bio naš cilj od početka, da napravimo festival koji ima priču,” naglasila je Dolores Kukurin, direktorica Turističke zajednice Grada Kastva.

Sve glazbene večeri počinju u 21 sat, dok je Messerova radionica na rasporedu u 17 sati. Ulaz na sva događanja je besplatan. 

Detaljan program ovogodišnjeg Kastav Blues Festivala pogledajte u našoj galeriji.

Naslovna foto: arhiva