Kastav 30. svibanj 2015.

Čakavčica, da se Ča ne pozabi

Čakavčica, da se Ča ne pozabi
Čakavčica, čakavska početnica i zvučna zavičajna čitanka, predstavljene su danas u Kastvu. Koliko je Kastavcima čakavština draga dovoljno govori činjenica da se na promociji, Pod Ložom, tražilo mjesto više.

Čakavčica je djelo iznimno velikog broja autora, predvođenih učiteljicom Dragicom Stanić. Naime, knjigu, koja je nastajala od 2011. do danas, zajedničkim su snagama stvarale generacije kastavskih osnovnoškolaca. Također, knjiga je obogaćena učeničkim ilustracijama. 

Upravo su učenici Osnovne škole Milan Brozović, Pod Ložom, knjigu predstavili scenskim prikazima pojedinih tekstova iz Čakavčice.

Dragica Stanić u knjizi je objedinila svoje dvije velike ljubavi, prema poslu i čakavštini. Tako je nastala Čakavčica, knjiga čija je glavna svrha od zaborava sačuvati jedinstvenu kastavsku čakavštinu, koja se, nažalost, sve manje koristi. 

“Ovo su prvi koračići učenja i razumijevanja čakavskega zajika va našoj škole. Va knjige su pojmovi domaćeh besed keh su deca vadila, izgovarala, oslikavala, pokle tega smo stvarali rečenice i čitali. Deca su uživala. Imela san toliko dobreh suradniki. Preponosna san,” rekla je učiteljica Dragica Stanić.

Čakavčica je dostupna i na internetu, na adresi www.cakavcica.com, gdje je, uz sve navedeno, moguće poslušati i izgovor riječi. 

“Ovo je knjiga o ljubavi prema zavičaju i jeziku, ali ponajprije ovo je knjiga koja svakim retkom i slovcem svjedoči o ljubavi jedne učiteljice prema svom zvanju i svojim učenicima, učiteljice koja životom svjedoči svoje vrijednosti,” stoji u recenziji Lucije Puljak.

Predstavljena je i Zvučna zavičajna čitanka, rezultat još jednog projekta Osnovne škole Milan Brozović, koji je također pokrenula učiteljica Stanić. Na projektu su radile i Maja Šikić te Dubravka Uroda. Četiri zavičajne slikovnice, koje su nastale od 2003. do danas, na ovaj će način biti sačuvane u audio obliku, na čakavštini i standardnom jeziku.