Kastav 6. lipanj 2023. Klaudio Vrančić

Dan grada Kastva- laureati Damjan Grbac i Igor Zamlić

Dan grada Kastva- laureati Damjan Grbac i Igor Zamlić
Dan grada Kastva obilježen Svečanom sjednicom Gradskog vijeća- u najsvečanijem trenutku večeri gradske nagrade dobili su Damjan Grbac i Igor Zamlić te tvrtke Jadran-Impex i Medika

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća, na prekrasnom trgu Lokvina, obilježen je Dan grada Kastva. Svečanost je otvorila predsjednica Gradskog vijeća Mirela Smojver, osvrnuvši se na proteklih godinu dana, ali i na protekla tri desetljeća.


“Ove godine Dan grada je malo posebniji no inače jer obilježavamo 30 godina postojanja kao jedinica lokalne samouprave. U tih 30 godina naš je grad narastao sa šest na 12 tisuća stanovnika, iako smo prostorno relativno mali”, istaknula je Smojver, zahvalivši svima koji su utkali dio sebe u Kastav, posebno one koji su do sada uspješno vodili Grad. 

Brojne je okupljene pozdravio i kastavski gradonačelnik Matej Mostarac, naglasivši kako je Kastav uspio jer je grad u koji ljudi dolaze iz kojeg ne odlaze, što je, smatra, glavno mjerilo kako bi se Grad mogao proglasiti uspješnim.
 

U najsvečanijem trenutku večeri dodijeljene su gradske nagrade i priznanja. Nagradu Grada Kastva za 2023. godinu dobili su Damjan Grbac, za izniman doprinos u očuvanju i promociji zavičajne baštine i tradicijske glazbe Istre i Kvarnera te Igor Zamlić, povodom 30. obljetnice tvrtke Ris d.o.o., koja je tijekom tri desetljeća postala brand za razvoj, implementaciju i održavanje autorskih poslovnih IT rješenja.


Gradska su priznanja dobile i dvije tvrtke Jadran-Impex d.o.o., povodom 30 godina uspješnog rada te Medika d.d., za 65 godina uspješnog rada u distribuciji lijekova i medicinskih proizvoda.

Na Lokvini su se okupili i bivši gradonačelnici te predsjednici Gradskog vijeća, saborski zastupnici, gradonačelnici i načelnici iz Primorsko- goranske županije, ali i gosti iz ostalih dijelova Hrvatske pa i susjedne Bosne i Hercegovine. U ime županijskih gradonačelnika i načelnika Kastavcima je čestitao creski gradonačelnik Marin Gregorović. Ispred Primorsko- goranske županije isto je učinio zamjenik župana Petar Mamula, a okupljene je pozdravila i državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Spomenka Đurić.


Kastavsku svečanost nastupima su uveličali Glazbeno društvo Spinčići, Muška klapa Kastav i Mješoviti pjevački zbor “Sempre allegro”, a druženje se, po završetku sjednice, nastavilo uz “Super Cover Band”.