Kastav 24. travanj 2022. Klaudio Vrančić

Kastav u znaku vina- Rubeša šampion, Jardas ne da pehar

Kastav u znaku vina- Rubeša šampion, Jardas ne da pehar

U Kastvu Pod ložun okupljeni su kušali najbolje što nude kastavski vinari. Posebno traženo bilo je šampionsko vino 17. Ocjenjivačkih susreta vinara Kastavštine- malvazija Dejana Rubeše, kao i najbolja ovogodišnja Belica, za koju je prijelazni pehar ponovno dobio Arsen Jardas.

Prijelazni pehar za najbolju belicu ukupno je osmi puta osvojio Arsen Jardas, a šampion natjecanja je malvazija Dejana Rubeše. Rezime je to današnje završnice 17. Ocjenjivačkih susreta vinara Kastavštine, održane Pod ložun u Kastvu. 


“Za belicu se danas već zna po cijeloj Hrvatskoj, ona je brend na kojem radimo i koji osvaja nagrade”, istaknuo je Jardas, koji pehar za naj- belicu ne ispušta iz ruku posljednje četiri godine pa bi organizatori mogli razmisliti o tome da mu ga daju u trajno vlasništvo. 


“Ova priča je predivna, ona traje već dvadeset godina i svake godine je sve bolja i bolja. Pojavljuju se mladi vinari, obnavljaju stari vinogradi i to je čudesno jer smo prije deset godina bili na rubu propasti“, poručio je Rubeša, naglasivši kako je za njega i obitelj ovo veliko priznanje za sav trud. 


Kastavsku su vinsku bajku pohvalili i zamjenik kastavskog gradonačelnika Dean Jurčić, kao i predsjednik Udruge Belica Miljenko Host, a na uspjehu su Kastavcima čestitali i gostim, prijatelji iz Udruge vinara i vinogradara Nadin i Udruge Trsek iz Ludbrega.


Inače, ove su godine kastavskim vinarima ukupno podijeljena 22 zlata, 33 srebra i 13 bronci, kao i 6 priznanja. Uzorke je ocjenjivala deseteročlana komisija, koja je najviše dala spomenutoj šampionskoj malvaziji- 82,25 bodova. 


A najbolje što nude kastavski vinari degustirati su Pod ložun danas mogli i posjetitelji. U Kastvu je baš svatko mogao pronaći nešto za svoje nepce, a najtraženija su dakako bila nagrađena vina.