Kastav 4. svibanj 2019.

Kastavština u ratu kroz objektiv njemačkog vojnika

Kastavština u ratu kroz objektiv njemačkog vojnika

Zanimljivom izložbom “Iz fotografskog albuma Urbana Rienzera”, autora Ive Mileusnića i Vane Gović, jučer je u Muzejskoj zbirci Kastavštine obilježen Dan oslobođenja Grada Kastva.

Pedesetak fotografija, izloženih u Muzejskoj zbirci Kastavštine, djelo je njemačkog vojnika Urbana Reinzera. Zanimljive, ali i potresne Reinzerove fotografije “govore” o djelovanju 1. bataljuna SS policijskog puka “Bozen” 1944. godine na području Istre, Krasa i Kvarnera.


“Oni su kao policijska postrojba bili uključeni u vojne akcije. Prolazili su kroz mjesta u kojima su počinjeni ratni zločini s namjerom da sve dokumentiraju, da dokažu da su postupali prema naredbama. Na fotografijama vidimo razaranje kraja, ali i žrtve koje su oni imali”, naglasio je Ivo Mileusnić, jedna od autora izložbe.


“Fotografije su pronađene u pokrajinskom arhivu južnog Tirola u Bolzanu. Pogotovo su zanimljive fotografije iz travnja i svibnja 1944. nastale tijekom provođenja operacije Braunschweig u sklopu koje se dešavaju veliki zločini protiv civila na našem prostoru, između ostalog u Lipi i selima Kastavštine”, rekla je autorica izložbe Vana Gović.


Izložbu “Iz fotografskog albuma Urbana Rienzera 1. bataljun SS policijskog puka Bozen 1944. godine na području Istre, Krasa i Kvarnera” jučer je u Muzejskoj zbirci Kastavštine otvorio kastavski gradonačelnik Matej Mostarac, naglasivši kako fotografije svjedoče o događajima koji se nikada ne smiju zaboraviti.


“Izložbom smo hitjeli ukazati na sve loše što se događalo u povijesti ovog kraja, ali i na nepokolebljivost ljudi Kastavštine da stvore slobodu i da u konačnici niz godina žive u slobodi, koju su i zaslužili”, poručio je zamjenik kastavskog gradonačelnika Dean Jurčić.


Svečano otvorenje izložbe, koja će se u Muzejskoj zbirci Kastavštine moći razgledati narednih godinu dana, nastupom su uveličali članovi mješovitog pjevačkog zbora KUD- a Halubjan. Uz otvorenje izložbe, u sklopu obilježavanja Dana oslobođenja Grada Kastva, jučer su na gradskom groblju vijence položili predstavnici Grada Kastva i UABA Kastav.