Kastav 5. lipanj 2018.

Mali kastavski umjetnici svoj grad predstavili susjedima

Mali kastavski umjetnici svoj grad predstavili susjedima
Slikovnica “Zgubjena pupica” predstavljena je u Kastvu u okviru platforme “Bolje vas našli” i programskog pravca 27 susjedstva u projektu EPK 2020. Okupljeni su prošetali i starom gradskom jezgrom, ukrašenom likovnim radovima malih Kastavaca, sve do Crekvine, kojom su odjekivali tonovi mladih glazbenika.

Predivnu su kastavsku priču najmlađi Kastavci ispričali susjedima. Svoj su Kastav, u okviru platforme “Bolje vas našli” i programskog pravca 27 susjedstva u projektu EPK 2020, kroz umjetnost predstavili susjedima.

U prvom dijelu programa “Pod Ložun” je predstavljena zavičajna slikovnica “Zgubjena pupica”, autorice Dragice Stanić. Slikovnica je pisana na čakavštini, a sadrži i prijevod na engleski te sažetak na književnom jeziku. Priča zanimljivu legendu o jedinstvenoj kastavskoj Crekvini. Svojim su je radovima vješto ilustrirali vrijedni kastavski mališani, uz pomoć odgajateljica Sanje Brajković i Petre Dragičević Jelenčić.
   
Povratak tradiciji i zavičaju

“U ovoj godini obilježavanja zaštite kulturne baštine u Europskoj uniji, u godini 25. godišnjice Grada Kastva, u vremenu u kojem Kastav gleda u budućnost, mi se malo vraćamo tradiciji i zavičaju i želimo vam pokazati kako mi upoznajemo naš zavičaj, čuvamo posebnosti kraja, kako s radošću stvaramo uz igru i veselje. Srce mi je danas puno. Kad vidim ovu dječicu ono je najveće na svijetu. Naša budućnost je u ovoj djeci i u njih se isplati ulagati”, rekla je emotivna Dragica Stanić.

“Zgubjenu pupicu” i prateću “nanicu”, uglazbljenu na istarskoj ljestvici, skladatelja Smiljana Grbca, recitacijama su, na oduševljenje okupljenih, predstavila djeca iz Dječjeg vrtića Vladimir Nazor Kastav. Pjesma- nanica i tekst iz slikovnice bit će objavljeni na web stranicama: www.cakavcica.com i www.kastavzavičaj.wordpress.com. Slikovnicu, čiji je izdavač Udruga Čakavski senjali Kastav, sufinancirao je Grad Kastav.
 
Obnova Crekvine

“Crekvina i 27. susjedstva imaju posebnu simboliku jer kroz EPK 2020, Rijeka grad Kulture, mi obnavljamo Crekvinu i Trg Lokvina i sigurno je ovo nešto što će pomoći u tome da nova pozornica nikad ne zaboravi svoje legende, da uvijek ima poveznicu s Kastvom, a da joj moderni pristupi i arhitektura samo omoguće da se koristi još više”, poručio je kastavski gradonačelnik Matej Mostarac, zahvalivši autorici i svim mališanima koji su radili na slikovnici.

Nakon svečanog predstavljanja slikovnice kastavski osnovnoškolci i vrtićarci su okupljene poveli u šetnju kroz staru gradsku jezgru, koju su ukrašavali njihovi likovni radovi, sve do legendarne Crekvine, gdje su nastupili polaznici Glazbenog odjela Osnovne škole Milan Brozović Kastav. Umjetničko predstavljanje Kastva susjedima likovnim su radionicama upotpunili priznati kastavski umjetnici Saša Jantolek i Željan Pavić.

Kastavci su se tako spojem mladosti i iskustva, kroz umjetnost, uspješno predstavili susjedima u okviru u okviru projekta 27 susjedstva, Rijeka EPK 2020, stavivši naglasak na očuvanje čakavštine kao snažnog identiteta Kastavštine.