Kastav 6. lipanj 2019.

Mostarac: Kastav je u samom vrhu hrvatskih gradova

Mostarac: Kastav je u samom vrhu hrvatskih gradova

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća obilježen je Dan Grada Kastva. U najsvečanijem trenutku večeri vlč. Franji Jurčeviću dodijeljena je nagrada za životno djelo, dok su gradske nagrade uručene Jadranki Cetina i OPG- u Dean Rubeša.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Kastva- Zemir Delić, koji je pozdravio okupljene te se osvrnuo na rad Gradskog vijeća, kao i brojne projekte. Iskoristio je priliku i naglasio kako je nužna izgradnja nove osnovne škole, što Grad sam ne može riješiti. 

Kastavski gradonačelnik Matej Mostarac istaknuo je kako Kastav slaveći svoj dan slavi i svoju antifašističku povijest te se osvrnuo na zavidne rezultate koje Kastav postiže, a koji ga svrstavaju u sam vrh hrvatskih gradova. 


“Aktivno radimo na povlačenju sredstava iz EU fondova, kojima smo osigurali i cjelodnevni rad vrtića te time olakšali život brojnim obiteljima. Projekte nastojimo pripremiti što kvalitetnije te smo tako za obnovu gradskih zidina od Ministarstva kulture dobili tri puta više sredstava nego prethodnih godina. Ulaganje u javnu rasvjetu dio je velikog strateškog projekta Smart City. Grad Kastav je prvi u Hrvatskoj razvio cjelovitu strategiju pametnog grada kako bismo unaprijedili rad gradske uprave i poboljšali kvalitetu života naših građana”, poručio je Mostarac.  

U tijeku realizacija brojnih projekata

Nova LED tehnologija već ove godine zamijenit će stara rasvjetna tijela na području Kastva, a stupovi će imati mogućnost tehnološke nadogradnje. Postavljene su autonomne autobusne čekaonice te se čeka izlazak gradske aplikacije, a uvedena je i e- nabava, kao i e- račun. 


“U tijeku su i tri velika projekta kojima ćemo dodatno povećati kvalitetu života u gradu, a to su izgradnja novog groblja, zatvoreni sportski centar za društvenu i sportsku namjenu te rekonstrukcija prometnog pravca od Radne zone do Žegota. Vjerujem da se komunalna uređenost našega kraja primjećuje i da nitko ne može poreći da je Kastav svake godine uređeniji”, rekao je Mostarac, naglasivši kako se nastavlja borba s projektom i radovima na sustavu kanalizacije Riječke aglomeracije.

Obnovljen Partizan, otvorena Kuća Belice

Mostarac je istaknuo kako je Kastav grad koji, uz brojne manifestacije, živi cijele godine te na tome zahvalio svima udrugama, društvima i volonterima. Povodom Dana Grad otvoren je obnovljeni spomen park Partizan te dječje igralište u Rubešima, a otvorena ja i Kuća Belice. U tijeku su Kastavske sportske igre, a svoj su- Dječji dan dočekali najmlađi


“Kastav ide naprijed, a da idemo u dobrom smjeru potvrđuju brojne mlade obitelji koje se doseljavaju, kao i sve veći broj gospodarstvenika i obrtnika. Interes investitora raste iz dana u dan. Moja je vizija da Kastav bude moderan, otvoren, europski grad. Grad uspješnih, zadovoljnih i ponosnih ljudi, grad koji ljubomorno čuva svoju tradiciju, svoje ča, ali i grad u kojem ljudi oplemenjuju njegove potencijale i spremno dočekuju novo sutra”, poručio je Mostarac, zahvalivši svima na suradnji te čestitavši ovogodišnjim laureatima. 

Nagrada za životno djelo vlč. Franji Jurčeviću

U najsvečanijem trenutku večeri nagrada Grada Kastva za životno djelo dodijeljena je vlč. Franji Jurčeviću, za dugogodišnji rad, snažnu osobnost, pristupačnost i volju da služi svojim sugrađanima.


Gradsku nagradu za doprinos u očuvanju jezične i nematerijalne kulturne baštine te razvoj kastavskog odgoja i obrazovanja dobila je Jadranka Cetina, dok je OPG Dean Rubeša dobio nagradu Grada Kastva za očuvanje i razvijanje vinogradarske i vinarske tradicije Kastavštine.

Jadranki Cetina i OPG- u Dean Rubeša nagrade Grada Kastva 

U ime svih nagrađenih Gradu Kastvu i svim okupljenima zahvalila se Jadranka Cetina, poručivši kako su radili najbolje što znaju, od srca i gušta te kako je posebno lijepo nagradu dobiti u svom Kastvu. 


Dan Grada Kastva svojim su prisustvom uveličali i brojni čestitari, saborski zastupnici, predstavnici Primorsko- goranske županije i okolnih Gradova i Općina, ali i prijatelji iz svih krajeva Hrvatske te gosti iz Travnika i Žabljaka. 

U dogledno vrijeme nova osnovna škola

Ispred Primorsko- goranske županije okupljene je pozdravio pročelnik Ureda županije Goran Petrc, poručivši kako su stvoreni preduvjeti za realizaciju projekta škole te kako nema razloga da se u suradnji s Gradom u dogledno vrijeme ne riješi problem osnovne škole. 


U ime susjednih Gradova i Općina načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić, a ispred gostiju iz različitih krajeva lijepe naše Kastavce je pozdravio gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić.

Svečanu proslavu svojim su nastupom uveličali sveprisutna Spinčićeva muzika te Ženska klapa Kastav.