Kastav 16. studeni 2018.

“Ovoletno od belice” oduševilo goste na Trgu istarske vile

“Ovoletno od belice” oduševilo goste na Trgu istarske vile
“Ovoletno od belice” poteklo je danas Trgom istarske vile. U srcu stare gradske jezgre Kastavci i njihovi gosti uživali su nu dobrom društvu, sjajnoj atmosferi i prvim ovogodišnjim decilitrima autohtone kastavske vinske sorte.

Miris belice i domaće hrane širio se Trgom istarske vile. Tradicionalna kastavska manifestacija- “Provajmo ovoletno od belice” okupila je ljubitelje Kastavcima najdraže vinske sorte, iza koje je još jedna dobra godina.

“Iza kastavskih vinara je jedna specifična godina. Bilo je padalina i visokih temperatura, ali na kraju je ispalo dosta dobro pa je i ove godine belica solidna. Zadnjih nekoliko godina napravljen je veliki iskorak. Belica je sve kvalitetnija, kao i ostala vina naših vinara, koja osvajaju brojne nagrade. Cilj je dodatno podignuti kvalitetu”, rekao je Miljenko Host iz Udruge Belica.

Udruga Belica danas broji stotinjak članova, od čega njih petnaestak proizvodi kastavsku belicu i po svemu sudeći radi sjajan posao. Naime, proizvodnja je sa skromnih stotinjak litara u protekla dva deseteljeća narasla na nekoliko tisuća litara.

Osim u dobroj kapljici Kastavci i njihovi gosti su na Trgu istarske vile uživali i u degustaciji različitih domaćih specijaliteta.

Tradicionalnu manifestaciju “Provajmo ovoletno od belice”, kojom se oživljava stari kastavski običaj, organizira Udruga prijatela ruž, grozja i vina Belica, uz pomoć Grada Kastva.