Kastav 6. lipanj 2018.

Svečano predstavljeno 22. izdanje Zbornika Kastavštine

Svečano predstavljeno 22. izdanje Zbornika Kastavštine
U kastavskoj Gradskoj vijećnici, povodom proslave Dana Grada, svečano je predstavljeno 22. izdanje Zbornika Kastavštine, koje donosi devet članaka, osmero autora, ali i manje promjene u vizualnom identitetu.  
 
Naslovnicu novog izdanja Zbornika Kastavštine krase stilizirana zlatna gradska vrata, koja, uz ulaz u staru gradsku jezgru, simboliziraju ulaz u bogatu i burnu povijest Kastva i Kastavštine. 
 
22. izdanje Zbornika Kastavštine donosi devet članaka, koje potpisuje osmero autora, a podijeljeno je na dva dijela. Prvi dio, pod naslovom “Naš Kastav”, okuplja četiri rada znanstvenika s Instituta za povijest umjetnosti iz Zagreba, Milana Pelca, Andreja Žmegača, Marijane Vojtić i Gorana Vareška, koji obrađuju kastavsku arhitekturu i urbanizaciju u cjelini. Drugi dio sastoji se od pet rasprava i članaka, četvero autora. 
 
“Dvije rasprave nam je dao akademik Petar Strčić. Prva je vezana uz gospodarstvo, pokrajine Istre s Kvarnerskim otocima u 19. stoljeću. Obradio je sve segmente gospodarske problematike i istaknuo važnost Kastva. Drugi prilog je kritički uvid u literaturu, koja je nastala ovom prostoru od 45. godine do 90. godine. Treći prilog je magistre Manon Giron, koja je obradila učitelja Vinka Šepića, koji je bio jako istaknut i ostavio duboki trag u kastavskom javnom životu. Ja sam pisala o listu Naša sloga. To su prve preporodne novine pokrajine Istre s kvarnerskim otocima na hrvatskom jeziku. Na kraju imamo demografsko istraživanje doktorice Tatjane Čuline, koja je istraživala natalitet i mortalitet u Kastvu u 19. stoljeću“, rekla je urednica Maja Polić, koja je posebno istaknula sjajnu suradnju s Gradom Kastvom. “Veliko je zadovoljstvo surađivati s Deanom Jurčićem, Matejom Mostarcem te Nevom Andonov i Krešimirom Vidovićem. To je jedna jako vrijedna ekipa, ljudi koje zaista vrijedi pohvaliti jer to i zaslužuju”, naglasila je Polić.
 
Okupljene je na samom početku svečane promocije pozdravio zamjenik kastavskog gradonačelnika Dean Jurčić, koji se ukratko osvrnuo na dugu povijest Zbornika Kastavštine. 
 
“Počeci ove priče, koja traje već dugi niz godina, sežu u 78. godinu, kada je izdana prva knjiga Zbornika Kastavštine, koji je bio bogat sadržajem sa širokim presjekom kastavske povijesti. Prve dvije knjige, koje je uređivao pokojni Željko Grbac, su vrlo rijetke i vrlo vrijedne. Uslijedila je duga pauza sve do 95. godine kada se izdaje 3. knjiga, koja je najvećim dijelom posvećena glazbenoj tradiciji Kastavštine, a glavni urednik bio je cijenjeni magistar Darinko Munić. Nakon toga Zbornik se izdaje iz godine u godinu, sve do 2013. Istaknuo bih još Zbornik iz 96. koji je u cijelosti bio posvećen prvom hrvatskom taboru Istre i kvarnerskih otoka, a autor je cijenjeni akademik Petar Strčić te zbornik iz 2000. posvećen zakonu Grada Kastva, jer je to bila okrugla 600. obljetnica. Nakon 2013. nažalost dolazi do pauze, sve do prošle godine, kada izdajemo posebno izdanje posvećeno 150. obljetnici kastavske Čitalnice”, prisjetio se Dean Jurčić, zamjenik kastavskog gradonačelnika.
 
22. izdanje Zbornika Kastavštine tiskano je u 500 primjeraka, a izdano je ovogodišnje povodom proslave Dana Grada Kastva.