Kastav 16. siječanj 2018.

Uz "Antonjski rog" sutra počinje Pust va Kastve 2018.

Uz "Antonjski rog" sutra počinje Pust va Kastve 2018.
S prvim zvukom antonjskog roga maškarana će se “groznica” proširiti i na zapad Riječkog prstena. Pusni tanci, maškarani rally, posjeti zvončara i ribarska fešta, samo su dio bogatog programa u Kastvu, što će započeti sutra jedinstvenom manifestacijom “Antonjski rog”.

Antonjski rog sutra će se oglasiti nakon poduže stanke i označiti početak pusnih događanja zapadno od Rijeke. Brojna pusna događanja u Kastvu će započeti istoimenom manifestacijom- “Antonjski rog”, u sklopu koje će Kastavcima i njihovim gostima četiri kastavske pusne kumpanije predstaviti svoje krivce za sve lanjske probleme. Spinčići, Rubeši, Jurčići i Trinajstići na Fortici će zajedno “zakoračiti” u peto godišnje doba, a svoje su pusne aktivnosti odbori najavili i na današnjoj konferenciji za medije.

Sutra atraktivni početak Pusta va Kastve

Ključ grada na brege kastavski će gradonačelnik Matej Mostarac sutra predati maškarama, a novi će pusni gradonačelnik postati Dalibor Rubeša, iz Pusnog odbora Rubeši.


“Lepo se zabavljajte ovega pusta, skačite, tancajte i živio pust”, ukratko je poručio budući gradonačelnik, pozvavši svih da sutra dođu u Kastav na “Antonjski rog”.

“Moram priznati dugo sam izdržao, 6 mjeseci, ali drago mi je. U ovom vremenu koje dolazi, uz sve te ludosti i nemotarije, zabavu, feštu i maske, ne bi se ni snašao, tako da ćemo to prepustiti pusnom gradonačelniku. Vjerujem da će se snaći bolje nego ja. Grad će kao i do sada stajati iza pusnih događanja, koja su velika tradicija u našem kraju”, poručio je Mostarac.


Svoj će doprinos tradicionalnoj kastavskoj manifestaciji i ove godine dat gosti iz Slovenije- Škoromati iz Podgrada i Kulturno- turistično društvo Topolc, kao i uvijek rado viđeni gost- Meštar Toni, koji će u Kastav stići u društvu kraljice Riječkog karnevala.

U sklopu “Antonjskog roga” tradicionalno se dodjeljuje jedinstvena “Zlatna broskva”. Kastavska pusna nagrada što se, temeljem Pusnog statuta, daje najboljim maskama i zaslužnim pojedincima ili ustanovama, dodijelit će se i sutra.

Pusni tanci u Kastvu najbolji u Hrvatskoj

Zaljubljenike u peto godišnje doba posebno će razveseliti činjenica da se maškarani tanci u velikom stilu vraćaju u Kastav. Prva maškarana subota, u velikom šatoru pokraj Školske sportske dvorane, rezervirana je za Koktelse i Brevis band, a Kastavce i njihove goste narednih će tjedana zabavljati i Mauro staraj i La Banda te Edi Maružin i Banditi.

“Ove godine najbolje maškare u Hrvatskoj će biti u Kastvu i to je definitivno”, kratko i jasno je poručio organizator Oleg Medica.


Kastavci će i ove godine, već tradicionalno, ugostiti rado viđene goste- maškarane oktance, kao i četiri zvončarske skupine: Grobničke dondolaše te Halubajske, Frlanske i Mučićeve zvončare. Spomenuti svakako treba i jubilarnu 20. Ribarsku feštu u Trinajstićima.
 
Ugostiteljski objekti u pusnom ruhu

“Ovogodišnja posebnost je da su se kastavski ugostitelji uključili i njihovi objekti će biti maškarani. Zahvaljujući dječjem vrtiću u objektima u centru će bit i izložbe dječjih radova i to sve do Pepelnice”, naglasila je Dolores Kukurin direktorica TZG Kastva, koja je najavila i dvije pusne radionice u “Idičinoj peknjici”.

Maškare će Kastavštinom vladati sve do Pepelnice kada će krivce za sve nedaće iz protekle godine Kastavci zapaliti u Rubešima i Jurčićima, a izdvojiti svakako treba i suđenje mićemu pustu, u organizaciji Dječjeg vrtića Vladimir Nazor.

Detaljni program i satnicu događanja u sklopu ovogodišnjeg “Pusta va Kastve” možete pronaći OVDJE.