Kastav 27. svibanj 2021.

Veliki kastavski jubilej- "prveh sto let Spinčićeve muziki"

Veliki kastavski jubilej- "prveh sto let Spinčićeve muziki"
Spinčićeva muzika ove godine obilježava veliki jubilej. Povodom stotog rođendana Glazbenog društva Spinčići porazgovarali s aktualnom predsjednicom kastavskog stogodišnjaka Lorenom Blažić Pošćić.


Glazbeno društvo Spinčići ove godine obilježava veliki jubilej. Kako bi ocijenili vaših prvih 100 godina?

Tako je, Društvo ove godine obilježava prvih 100 godina svog djelovanja. Kada podvučemo crtu na vrijeme koje je iza nas ocijenila bi ga za nas kao uspješan period. Kako je bilo u počecima teško je reći no kako iz povijesnih zapisa možemo iščitati vjerujem da se kroz godine uvijek išlo naprijed s istim entuzijazmom i ljubavi prema glazbi.

Kada bi iz bogate povijesti društva morali izdvojiti tri stvari koje su obilježile proteklo stoljeće, što bi izdvojili?

Uf..samo tri stvari teško je izdvojiti. Kao neke najznačajnije navela bi prvo inozemno gostovanje 79. godine, obnovu i proširenje društvenog doma ˝Vojko Vlah˝ te izdavanje  monografije povodom 75. obljetnice Društva. Ali kao sam već rekla teško je to izdvojiti, jer svaki događaj je na svoj način važan i nosi neku određenu težinu, a stvar je osobne perspective.


Mijenjali su se u proteklom stoljeću, dirigenti, predsjednici…

Kroz godine orkestar je promijenio vise dirigenata kao i Društvo predsjednika. Prvi dirigent bio je Celeste Zrelc dok su dirigenti koji su najduže obnašali svoju funkciju bili Zvonimir Baćić i prof. Goran Prša. Sadašnji dirigent je gospodin Darko Čargonja koji je s nama zadnjih pet godina. Prvi predsjednik društva bio je Vjekoslav Spinčić- Lojzo Maričin. Kroz godinu tu su funkciju obnašali mnogi članovi.

Tu odgovornu funkciju vi obavljate protekle 4 godine, ali u Društvu ste puno duže? 

Funkciju predsjednice trenutno obavljam ja, tako je. Na toj sam funkciji posljednje četiri godine, a članica društava postala sam kao dijete te sad već imam dvadeset i šest godina aktivnog staža.


Koliko trenutno imate članova? Koliko ima najmlađi, a koliko najstariji član velike kastavske glazbene obitelji?

Trenutno imamo trideset i šest članova u orkestru i dvadeset polaznika internog tečaja. Najmlađi član ima sedam godina a najstariji ima 75 te punih 65 godina staža u Društvu.

Zanimljivo, u dugoj su povijesti Društva vaši instrumenti utihnuli tek jednom…
 
Tako je, koliko je poznato Društvo je kroz povijest  s radom prestalo samo jednom I  to u periodu drugog svjetskog rata kada je velik dio članova otišao u rat na strani oslobodilačke vojske. U tom je periodu nažalost stradala i imovina Društva, instrumenti su odneseni za potrebe vojske a arhiva koja je bila sakrivena u privatnoj kući spaljena je prilikom napada. Bilo je kraćih stagnacija i tijekom Domovinskog rata no nije došlo do prekida rada.


Povodom velikog jubileja dobili ste gradsku i županijsku nagradu. Što one znače za Spinčićevu muziku?

2021. u našim planovima trebala je biti naša godina, godina velikog jubileja. Dvije godišnje nagrade koje su nam dodijeljene su nas jako razveselile. Puno nam znače. Drago nam je da je trud i rad tijekom godina prepoznat I priznat od stane Županije i Grada Kastva, iako moram napomenuti da je naš grad uvijek uz nas. Nagrade nam daju vjetar u leđa i motivaciju u ovim neobičnim vremenima kada je amaterskom društvu dosta teško djelovati.

Spinčićeva muzika odavno je kastavski brend, sveprisutna na gotovo svim manifestacijama. Na kojim događanjima najviše volite svirati?

Društvo se rado odaziva svim manifestacijama u Gradu ali i šire. Meni osobno a i većini članova najdraži je nastup za 1.maj kada tradicionalno sviramo budnice i jutro provedemo u veselom autobusu koji kreće iz Spinčića pa sve do Grada Grobnika. Iako nam je to najdraži nastup, jako volimo i putovati.  


Putovali ste i nastupali  diljem starog kontinenta te promovirali svoju zemlju i svoj grad…

Nastupali smo diljem Europe, te predstavljali Kastav na festivalima u  u Sloveniji, Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Poljskoj, Španjolskoj,Njemačkoj, Austriji…..

Aktualna situacija poremetila je planove, ali veliki jubilej ipak ćete obilježiti?

Aktualna situacija ne da je samo promijenila planove već nas je potpuno zaustavila u realizaciji planova. Iako smo do prošle godine kada je krenulo sve ovo s Covidom imali isplaniranu proslavu koja se trebala protegnuti kroz cijelu godinu, planove smo promijenili. Krajem svibnja trebali smo otvoriti izložbu te održati  20. festival puhačkih orkestara, te 45.susret orkestara Istre. S obzirom na sve odgodili smo do jeseni, a postoji i mogućnost otkazivanja ukoliko se situacija ne promijeni. Planirana izložba bit će otvorena u srpnju na početkom kolovoza ćemo održati svečanu sjednicu i koncert s gostima. U planu je izdavanje našeg trećeg CD- a koji je već velikim dijelom snimljen, preostalo je još samo nekoliko sitnica. On će svijetlo dana ugledati tek krajem godine iako je bio u planu u ljetnim mjesecima.


Jedno je sigurno, straha za budućnost nema. Prvenstveno zahvaljujući vašoj Internoj glazbenoj školi…

Straha za budućnost sto se članova tiče nema. U jesenskom periodu došlo je do promjena u internoj glazbenoj školi te je sada vode članovi društva. Broj članova značajno se povećao te sada imamo dvadeset polaznika svih dobnih skupina. Termini su neposredno prije naše probe. S obzirom na situaciju trenutno djeluje online što iziskuje velik dodatni trud kako polaznika tako i učitelja koji u svoje slobodno vrijeme vode školu.

Tko sve i kako može postati član Glazbenog društva Spinčići?

Član društva može postati svatko tko voli glazbu, društvo , zna ili ima volje naučiti svirati neki instrument. Dobnog ograničenja nema i svi su nam dobrodošli.

Komentari