Kostrena 4. prosinac 2019.

“Barbarina” u Kostreni uz izložbu, fritule i kuhano vino

“Barbarina” u Kostreni uz izložbu, fritule i kuhano vino

Uz klapsku pjesmu te miris fritula i kuhanog vina u Kostreni je prigodno obilježen blagdan sv. Barbare. U čast jedne od kostrenskih zaštitnica najmlađi su priredili zanimljivu izložbu likovnih radova. 

Klapska pjesma odjekivala je trgom ispred Narodne čitaonice u Sv. Barbari, kojim su se širili opojni mirisi fritula i kuhanog vina, a sve u čast svete Barbare. 


S bogatom poviješću Bratovštine sv. Nikole u Kostreni Sv. Barbari okupljene je upoznao predsjednik udruge Tomislav Tijan, osvrnuvši se na stari kostrenski običaj- “sajanje”, kojim su pomorci nekada prikupljali pomoć za obitelji stradalih i nestalih kolega.


Svoj su doprinos proslavi dali i mališani, članovi “Mićega pinela”, koji su u Narodnoj čitaonici izložili šezdesetak likovnih radova, nastalih na radionicama pod budnim okom voditelja Edija Gustina.


Proslavu “Barbarine”, koja je dio tradicionalne manifestacije "Od Sv. Barbare do Sv. Lucije", organizirali su Bratovština sv. Nikole i likovna udruga “Mići pinel”, uz potporu Općine Kostrena.