Kostrena 26. travanj 2015.

Čišćenje podmorja i kopna

Čišćenje podmorja i kopna
Zelena čistka, jednodnevna akcija čišćenja, u Kostreni se tradicionalno održava od 2012. godine. 

U Kostreni se čistio i uređivao okoliš Osnovne škola Kostrena i Dječjeg vrtića Zlatna ribica. Na Žurkovu je okoliš čistilo ŠRD Kostrena, a za smeće milosti nije bilo ni u lučicama Podurinj i Stara voda. INA rafinerija se pobrinula za obalni put. 

Akciji čišćenja odazvali su se svi kostrenski klubovi i udruge, ali i brojni pojedinci. 

“Najveći broj sudionika bilo je iz Osnovne škole Kostrena. Sudjelovali su  gotovo svi djelatnici, roditelji i djeca. U akciju se uključio i DVD Kostrena. Oni su, zajedno s Komunalnim društvom Kostrena, čistili zelene površine na kojima smo zapazili da nastaju divlji deponiji. Lovačko društvo Jelen Čavle bilo je na području trim staze. U akciji su sudjelovali i američki marinci, koji su pomagali u vrtiću te tvrtka Ind- eko,” poručila je Arianna Krajačić iz Općine Kostrena.

Ručak za sve sudionike ekološke akcije i ove se godine kuhao u prenoćištu Lucija.

“Nakon obilježavanja Dana planet Zemlje, hvalevrijedne akcije u organizaciji Ekoregije Kostrena, ovo je svojevrsni nastavak. Svake godine javi nam se oko 400 sudionika. Prve godine je sakupljeno gotovo 70 kubika smeća, a svake naredne godine sve manje i manje, što je pohvalno. Vidimo da ljudi dobivaju svijest o čistoći i ekologiji. Ovo je akcija koja se treba održati pred sezonu. Da sve bude čisto i uredno za naše mještane, ali i okolicu koja dolazi u Kostrenu,” rekao je zamjenik općinske načelnice Davor Willheim. 

Organizatori Zelene čistke u Kostreni su Općina Kostrena, Turistička zajednica Općine Kostrena te Osnovna škola Kostrena.