Kostrena 14. listopad 2017.

Čišćenjem kostrenskog Solina najavljen arheološki kamp

Čišćenjem kostrenskog Solina najavljen arheološki kamp
Današnja akcija čišćenja kasnoantičke utvrde Solin, kojoj se odazvalo se tridesetak sudionika, poslužila je kao sjajna najava arheološkog kampa, što će se na atraktivnom lokalitetu održati u drugom dijelu listopada. 
 
Sunčanu subotu mnogi su iskoristili za šetnju kostrenskom šetnicom, a dvjestotinjak metara nad morem, na brijegu, tridesetak je volontera dan u Kostreni odlučilo provesti u čišćenju i uređenju Solina. 
 
U akciji čišćenja kasnoantičke utvrde uz mještane su sudjelovali i predstavnici TZO Kostrena, učenici Pomorske škole Bakar, kao i predstavnici partnera na projektu Claustra+.
 
“Lijepo je vidjeti kako smo u jedno jutro uspjeli toliko puno napraviti. Očistili smo dio terena koji ćemo iskopavati narednih tjedana, zabavili se i saznali svi skupa više o povijesti i arheologiji našeg kraja“, rekla je Ana Golja, arheolog i kustos Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.
 
Današnja akcija čišćenja imala je i edukativni karakter Sudionike je s poviješću lokaliteta upoznao Ranko Starac, arheolog i kustos Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, koji već godinama proučava Solin.
 
Akcija, koju je organizirao Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka uz pomoć Općine Kostrena, je svojevrsna najava arheološkog kampa, što će se narednih dana održavati na atraktivnom lokalitetu. Oba događanja organizirana su u sklopu projekta Claustra+, s ciljem zaštite prirode i kulturne baštine.
 
Svi koji žele upoznati kostrensku kulturnu baštinu arheološki kamp mogu posjetiti od 16. do 27. listopada, radnim danom, od 10 do 18 sati. Više o projektu i aktivnostima u sklopu kampa te prijavama za sudjelovanje možete pronaći OVDJE.