Kostrena 28. rujan 2019.

INA nakon remonta teškog 800 mil. kn. “otvorila vrata”

INA nakon remonta teškog 800 mil. kn. “otvorila vrata”

U Rafineriji nafte Rijeka danas je održan Dan otvorenih vrata, u sklopu kojih su predstavljene remontne aktivnosti i projekti vrijedni 800 milijuna kuna, nakon čega su predstavnici lokalnih vlasti obišli postrojenje. 

S ciljem približavanja lokalnoj zajednici i upoznavanja s radom rafinerije, danas je u Rafineriji nafte Rijeka održan Dan otvorenih vrata. 


Predstavnicima lokalnih vlasti, izaslanici župana Primorsko- goranske županije Eni Srdoč Grozdanić, voditeljici Odsjeka za zaštitu okoliša i drugostupanjski upravni postupak pri Upravnom odjelu za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša, riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu i načelniku Općine Kostrene Draženu Vraniću te predstavnicima susjednih gradova prezentiran je rad u proteklih godinu dana, s naglaskom na remontne aktivnosti te je za njih organiziran i obilazak u društvu člana Uprave Ine Ivana Krešića te direktora Rafinerije nafte Rijeka Ivice Jerbića.


Najveći remont u povijesti Ine i Rafinerije nafte Rijeka je završen u prvoj polovici godine, a nakon njega su operativni procesi i energetska učinkovitost poboljšani te su postrojenja pouzdanija.

Ukupna vrijednost remontnih aktivnosti i projekata iznosila je 800 milijuna kuna, a u sklopu remonta obavljeni su i radovi čišćenja rafinerijskih postrojenja i opreme. U projekt je bilo uključeno gotovo 2.000 podizvođača, a uz planirane remontne aktivnosti napravljena je i priprema za buduće razvojne projekte koji će se odvijati u sklopu programa INA R&M Novi smjer 2023.


“Ovogodišnji remont je uključivao opsežne radove na postrojenjima, čišćenje postojećih postrojenja, zamjenu potrošenih dijelova i rekonstrukciju. Bio je to jedan od najizazovnijih projekata, ali uz dobru pripremu koja je trajala cijelu godinu uspješno smo odradili sve planirane stavke te možemo reći da su postrojenja sada sigurnija i učinkovitija. Važno je napomenuti i da smo za vrijeme cijelog remonta osigurali sigurnu opskrbu tržišta gorivom“, izjavio je Ivica Jerbić, direktor Rafinerije nafte Rijeka.

U sklopu Dana otvorenih vrata odvijao se i projekt “S roditeljima na posao” u kojem su djeca zaposlenika i brojni osnovnoškolaca iz okolnih područja upoznali Rafineriju i uživali u zabavnim aktivnostima.