Kostrena 8. ožujak 2016.

Kostrena dobila Zelenu knjižnicu

Kostrena dobila Zelenu knjižnicu
Kroz predavanja, tribine, rasprave, promocije knjiga, projekcije dokumentarnih filmova, kostrenska Zelena knjižnica želi poticati razvijanje svijesti o nužnosti brige za okoliš, zdravlje i kvalitetan život. 

Zelena knjižnica je projekt Društva bibliotekara Istre započet u ožujku 2011. godine. Radna grupa Hrvatskog knjižničarskog društva pozvala je knjižnice da se uključe u veliku zajedničku akciju umrežavanja knjižnica prema obrascu projekta Zelena knjižnica jer knjižnice trebaju biti svjetionici i rasadnici novih ideja za održivo i zdravo društvo koje će voditi brigu o planeti Zemlji.

U Primorsko-goranskoj županiji projekt nije naišao na velik odaziv i uključeno je svega nekoliko ustanova; Strojarska škola u Rijeci, Osnovna škola Brajda, Gradska knjižnica Rab i Narodna knjižnica “Ivan Žagar“ Čabar, što je znak da je projekt potrebno bolje medijske promovirati i približiti ga javnosti.  

Na inicijativu članice Odbora za zaštitu okoliša u Općini Kostrena Astrid Zekić  i predsjednice Općinskog vijeća Općine Kostrena Gordane Vukoša, Javna ustanova Narodna knjižnica Kostrena, uključila se u projekt “Zelene knjižnice“ s ciljem edukacije javnosti i širenja svijesti o ekologiji, održivom razvoju i nužnosti zaštite okoliša. Općina Kostrena prepoznala je važnost ove inicijative i osigurala sredstva za sufinanciranje projekta Zelene knjižnice. 

Putem raznih aktivnosti, poput stručnih predavanja, tribina, rasprava, promocija knjiga, projekcija dokumentarnih filmova, Knjižnica želi sudjelovati u poticanju razvijanja svijesti o nužnosti brige za okoliš, zdravlje i kvalitetan život. Posebna pažnja usmjerit će se na suradnju s Dječjim vrtićem “Zlatna ribica“ i OŠ “Kostrena“ jer upravo su djeca i mladi ti koje treba educirati i poticati na razmišljanje o kvalitetnijem načinu života, ulozi pojedinca u ekološkim i društvenim procesima  i odgovornom ponašanju prema prirodi. Korisnicima Knjižnice pružit će se edukacija kroz stručnu literaturu različitog sadržaja. 

Zbirka “Zelene knjižnice“ formirana je i izdvojena na posebnoj prepoznatljivoj polici zelene boje, a sadrži knjige različite tematike: od ekoloških tema, knjiga o flori i fauni, uzgoju cvijeća, povrća, o hrani, o klimi, obnovljivim izvorima energije i slično.
Tijekom godine Knjižnica planira organizirati predavanje i radionicu o zdravoj prehrani, ekološkom uzgoju povrća, druženja uz razmjenu sadnica i sjemenja, vrijednih iskustava i znanja te više ekoloških radionica za djecu i mlade. 

Za predstavljanje “Zelene knjižnice“ organizirana je radionica izrade cvijeća od papira i starih novina. Sudjelovali su učenici OŠ Kostrena i njihove profesorice Ina Randić Đorđević i Ivana Prelc, koje su naglasile kako djeca pokazuju interes za ekološke teme i rado sudjeluju u ovakvim radionicama ekološkog karaktera te naglasile i inače dobru suradnju koju imaju s knjižnicom. Jedna od sudionica radionice bila je i Nika Mršić, učenica 6a OŠ Kostrena koja nam je objasnila što rade.
 
“Sutra je Dan žena pa izrađujemo cvijeće od papira koje je ekološki, ali i od srca i poklonit ćemo ga našim mamama i nonama“, rekla je Nika. 

A kad smo kod nona doznali smo i da se uskoro priprema “Čajanka s bakama i nonama“.