Kostrena 3. svibanj 2017.

Kostrena vodeća u poticanju energetske obnove

Kostrena vodeća u poticanju energetske obnove
Općina Kostrena je već sada vodeća po pitanju energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama i višestambenim zgradama, a danas su potpisani ugovori o sufinanciranja troškova povećanja energetske učinkovitosti s predstavnicima stanara višestambenih zgrada i s vlasnicima obiteljskih kuća.

U Vijećnici Općine Kostrena održano je prvo zajedničko potpisivanje ugovora o sufinanciranja troškova povećanja energetske učinkovitosti s predstavnicima stanara višestambenih zgrada i s vlasnicima obiteljskih kuća. Ugovore je potpisala načelnica Općine Kostrena Mirela Marunić, koja je čestitala potpisnicama na ostvarenim sredstvima i izrazila nadu kako su i u dijelu pripreme dokumentacije imali stručnu pomoć kao još jedan važan oblik potpore Općine.

“Naš je plan u narednih 5 godina obnoviti sve višestambene zgrade na području Kostrene. Kako bi postigli cilj, odlučili smo dodatnim sredstvima subvencionirati i energetsku obnovu višestambenih zgrada i obiteljskih kuća kako bi svim našim mještanima umanjili troškove, omogućili postizanje ušteda energije i poboljšanje uvjete stanovanja,” istaknula je općinska načelnica i najavila kako odmah kreće i drugi krug natječaja.

“Ovo nam je veliki poticaj od strane Općine. Naša investicija za obnovu krova iznosi oko 80 tisuća kuna, a od Općine dobivamo 38 i to nam je velika pomoć koja nam je super došla. Prošle godine tako smo obnovili fasadu, tako da nam puno pomažu,” rekla je Sanja Pilepić, na svom je primjeru pojasnila koliko je općinska pomoć mještanima dobrodošla.Općina Kostrena prva je općina u Hrvatskoj koja je dodatnim sredstvima odlučila subvencionirati mještanima i obnovu višestambenih zgrada. Uz bespovratna sredstva Europske unije, koja dodjeljuje Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske, Općina će sudjelovati u investiciji s dodatnih 10 posto. Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao evaluacijskom tijelu javnog poziva, s područja Općine Kostrena prijavljene su tri velike arhitektonske cjeline s 8 ulaza i ukupne kvadrature 7.347,50 m2. Potrebno ulaganje za obnovu procjenjuje se na nešto manje 10.000.000,00 kuna, od čega će gotovo 6.000.000,00 biti bespovratna EU sredstva, dok će Općina Kostrena obnovu subvencionirati s dodatnih 480.000 kn, odnosno sa 60 tisuća kuna po svakom ulazu.

Općina će u 2017. godini nastaviti i s mjerama poticanja energetske obnove obiteljskih kuća kao i zamjenom i zbrinjavanjem azbestnih krovova.  

Iznosom subvencije do 40% vrijednosti investicije, odnosno maksimalnim pojedinačnim iznosom do 30.000 kuna, Općina će subvencionirati mjere povećanja toplinske zaštite vanjske ovojnice i zamjenu vanjske stolarije.

Zamjena azbestnih pokrova sufinancirat će se iznosom od 120,00 kuna po četvornom metru, umanjeno za troškove zbrinjavanja azbesta koji se kreću oko 40,00 kuna po četvornom metru i maksimalnim pojedinačnim iznosom od 12 tisuća kuna.

Usporedi li se broj obnovljenih objekata i vrijednost ulaganja s brojem stanovnika, Općina Kostrena je već sad vodeća među općinama i gradovima po pitanju energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama i višestambenim zgradama. 

Plan energetske obnove na području Općine Kostrena izradio je gospodin Siniša Krunić iz Delfin grupe koja je mještanima na raspolaganju od same pripreme dokumentacije do nadzora nad izvođenjem radova. Na konferenciji je najavljeno raspisivanje drugog kruga natječaja za energetsku učinkovitost, uvođenje obnovljivih izvora energije i zamjenu azbestnih pokrova za obiteljske kuće.