Kostrena 18. siječanj 2024. Izvor: Naša Kostrena

Mladi kostrenski jedriličari brončani u Monaku

Mladi kostrenski jedriličari brončani u Monaku
U Galebovom timu jedrili su Ema Grabar, Juraj Lencović, Matteo Matković i Vito Škufca

Od 10. do 14. siječnja, mladi jedriličari iz Jedriličarskog kluba Galeb sudjelovali su na prestižnom jedriličarskom natjecanju Monaco Optimist Team Race s kojeg su se u Kostrenu vratili s odličnim ukupnim 3. mjestom. 

Tijekom jedanaest godina održavanja Monaco Team Race nametnuo se kao jedna od najprestižnijih team race regata u kalendaru na kojoj se okupe ponajbolje mladi jedriličari iz cijelog svijeta pa je i pravo mjesto za odmjeriti snage s konkurencijom, tim više jer su na ovogodišnjem natjecanju nastupile i druge hrvatske ekipe. 

U Galebovom timu jedrili su Ema Grabar, Juraj Lencović, Matteo Matković i Vito Škufca, na čelu s trenerom Dariom Klibom.


Timsko jedrenje zahtijeva opsežniju pripremu jedriličara i usmjerenost na zajednički, a ne osobni rezultat. Četveročlane ekipe iz svake nacije jedre protiv ostalih timova, a na kraju najbolji prolaze u četvrtfinale, a zatim u polufinale i  finale.

Imajući u vidu konkurenciju, osvajanje bronce izniman je uspjeh, no u Galebovoj ekipi ipak  postoji žal što zbog nedostatka vjetra nisu dobili priliku ući i u borbu za zlato. 

“Nažalost, ove godine nije bilo dovoljno vjetra, a kada su uvjeti takvi i najmanje greška se plaća. Mi smo tako ostali zakinuti za borbu za ukupnu pobjedu zbog poraza od Turaka, odmah prvog dana natjecanja. Međutim, ja sam zadovoljan kako je ekipa iz dan u dan rasla i na kraju pokazala u borbi za broncu da ima kvalitete za ozbiljne dvoboje”, rekao je Galebov trener Dario Kliba. 

U listopadu će se u Monaku održati europsko prvenstvo u timskom jedrenju na kojem se u Galebu nadaju da će upravo njihovi jedriličari predstavljati Hrvatsku.