Kostrena 21. studeni 2023. Izvor: Naša Kostrena

Općina Kostrena proširuje pravo na božićnice

Općina Kostrena proširuje pravo na božićnice
Kako bi svojim mještanima predstojeće blagdane učinila što mirnijima i veselijima, posebno iz onih najranjivijih socijalnih skupina, Općina Kostrena je proširila krug korisnika koji ostvaruju pravo na božićnicu.

Prije su pravo na božićnicu imale sve osobe starije od 65 godina bez obzira na status umirovljenika s prebivalištem na području Kostrene te djeca i osobe s kroničnim bolestima i poteškoćama u razvoju, a od ove godine to će pravo moći ostvariti sve osobe koje imaju status umirovljenika bez obzira na godine života, osobe starije od 65 godina koje nisu ostvarile pravo na mirovinu, korisnici nacionalne naknade za starije osobe i dugotrajno nezaposlene osobe starije od 55 godina s prebivalištem na području Općine Kostrena. 

Dosadašnji iznos isplate božićnica nije ovisio o imovinskom cenzusu i svi korisnici su dobivali isti iznos od 400 kuna, što preračunato u eure iznosi nešto više od 53 eura. Primjenom novog modela isplate božićnica za umirovljenike u skladu s visinom mirovinskih primanja, taj će se iznos značajno povećati za korisnike s najmanjim primanjima kojima je pomoć i najpotrebnija.

Tako će umirovljenici s najmanjim mirovinama koje ne prelaze iznos od 340 eura umjesto 53 eura, sada dobiti božićnicu u iznosu od 80 eura. Isti iznos božićnice primit će djeca i osobe s kroničnim bolestima i teškoćama u razvoju, osobe starije od 65 godina koje nisu ostvarile pravo na mirovinu, korisnici nacionalne naknade za starije osobe i dugotrajno nezaposlene osobe starije od 55 godina. 

Umirovljenici čija se primanja kreću od 340,01 do 540 eura dobit će božićnicu u iznosu 60 eura, umirovljenici s primanjima između 540,01 i 800 eura,  dobit će 40 eura dok će umirovljenici s mirovinama većim od 800,01 eura dobiti božićnicu u iznosu od 30 eura.


Popis potrebne dokumentacije koju je potrebno priložiti zahtjevu za isplatu božićnice  naveden je u Javnom pozivu objavljenom na mrežnoj stranici Općine Kostrena. Zahtjev se predaje na obrascu koji se može preuzeti na općinskoj mrežnoj stranici kostrena.hr ili osobno u Općini Kostrena (prizemlje, soba br. 1). U obrascu zahtjeva korisnicima je ponuđena mogućnost odabira načina isplate božićnice. 

Božićnice će se isplaćivati od 18. do 22. prosinca 2023. 

Zahtjevi sa propisanom dokumentacijom zaprimaju se do 11. prosinca 2023. godine, a mogu se dostaviti osobno ili poštom u Općinu Kostrena, Sv. Lucija 38, 51 221 Kostrena kao i elektroničkim putem na adresu e-pošte: kostrena@kostrena.hr. Na navedenu adresu e-pošte mogu se postaviti sva pitanja vezana uz ostvarivanje prava iz Javnog poziva i zatražiti sve ostale dodatne informacije.

Novost je što će se od 2024. godine po istom modelu isplaćivati i jednokratne novčane pomoći uoči Uskrsa, pravo koje su do sada imali samo korisnici iznad 80 godina, bez obzira na socijalno imovinski kriterij. Uskrsnica je iznosila 150 kuna, odnosno 20 eura. Osim što će se primjenom novog modela značajno proširiti krug korisnika na kategorije kao i kod božićnica, povećat će se i iznosi pa će korisnici s najmanjim primanjima dobiti uskrsnicu od 50 eura, a oni s najvećim primanjima dobit će 20 eura.

Kada se zbroje iznosi božićnice i uskrsnice, korisnicima s najmanjim primanjima umjesto dosadašnjih 53 eura taj se iznos sada penje na 130 eura, dok će korisnici s najvišim prihodima zapravo ostati na istom iznosu od 50 eura, tako da unatoč uvođenju prihodovnog cenzusa nitko nije zakinut. 

Ovim mjerama obuhvaćeno je više od 1.100 korisnika što je gotovo četvrtina stanovnika Kostrene. Općina Kostrena se ovim nadstandardom još jednom istaknula u socijalnim mjerama i promišljanju o potrebama svojih mještana.