Kostrena 20. lipanj 2016.

​Šarenilo boja i oblika na Trgu Svete Barbare

​Šarenilo boja i oblika na Trgu Svete Barbare
Kostrenski Trg Svete Barbare još je jednom bio mjesto stvaranja. Na 13. Međunarodnoj umjetničkoj koloniji predstavilo se 120 umjetnika iz šest zemalja, a najuspješniji se kući nisu vratili praznih ruku. 

Šarenilom boja umjetnici su ukrasili kostrenski Trg Svete Barbare. 120 sudionika, profesionalaca i amatera, na 13. Međunarodnoj umjetničkoj koloniji pokazalo je svoje umijeće u slikarstvu i keramici. 

Umjetnici su se predstavili u dvije kategorije- ex tempore i gotovi radovi. Na licu mjesta tako je nastalo pedesetak novih radova, a na samom je kraju manifestacije trg krasilo čak 150 radova. Peteročlani žiri nije imao lak posao jer je u “moru” tehnika, boja i oblika trebalo pronaći najbolje slike i skulpture.

Tea Paškov Vukojević najuspješnija je profesionalna slikarica ovogodišnje kolonije u kategoriji gotovih radova. Upravo je njen rad žiri nagradio s dvije tisuće kuna, dok je među slikarima amaterima najboljim proglašen rad Željka Zorića, koji je tako bogatiji za tisuću kuna.

Najboljim profesionalnim radom, nastalim jučer na trgu Svete Barbare, proglašena je slika Radovana Kunića, koji je također nagrađen s dvije tisuće kuna, a najuspješniji ex tempore amater je Anto Jonjić, koji je za svoj rad dobio tisuću kuna.

Organizatori su pripremili i nagrade iznenađenja. Irena Ostojić tako je dobila kostrensku tortu, dok su pohvala i prigodna nagrada uručeni Danilu Travalji. 

Što se radova u keramici tiče u profesionalnoj je konkurenciji najboljim proglašen rad Dijane Trtanj, nagrađen s dvije tisuće kuna, dok je u amaterskoj slavila Neda Milinović, koja je osvojila tisuću kuna. 

Kostrenskom tortom, zahvaljujući svom radu u keramici, osladit će se i Marinka Mihaljfi, dok je pohvalu zaslužila Nada Benc, koja će samostalno izlagati uz pomoć Udruge za kreativno stvaralaštvo “Vali”.

Zanimljivo, na 13. Međunarodnoj umjetničkoj koloniji nastupili su umjetnici iz: Hrvatske, Mađarske, Italije, Austrije, Srbije te daleke Argentine.