Kostrena 6. prosinac 2018.

Trodnevna Mikulna bogata događanjima

Trodnevna Mikulna bogata događanjima
Od sutra do nedjelje Kostrenjane i njihove goste čeka bogat program “Mikulne”. Glazbeni program, adventske kućice s autohtonim proizvodima i gastro ponudom, svečano paljenje rasvjete, vatromet i dječji program, samo su dio ovogodišnje Mikulne.
 
Ovogodišnja Mikulna traje čak tri dana od 7. do 9. prosinca. Na trgu ispred Sportske dvorane u Kostreni sve mještane i posjetitelje očekuje bogat program, u kojem sudjeluje čitava zajednica, a koji će voditi Mario Lipovšek- Battifiaca. U adventskim kućicama bit će bogata ponuda domaćih autohtonih proizvoda, ručno izrađenih ukrasa za bor i gastro ponuda.
 
Program Mikulne započinje petak u 16 sati dječjom predstavom Kazališta Smješko- “Iznenađenje Sv. Nikole”, slijedi druženje sa Sv. Nikolom, nastupi djece iz OŠ Kostrena i DV “Zlatna ribica“. Posjetitelji će moći uživati i u svečanom paljenju blagdanske rasvjete i vatrometu, a do kasnih noćnih sati okupljene će zabavljati Duo Timeless.
 
Subotu od 16 sati predstavljat će se kostrenske udruge, klubovi i umjetnici. Posebno zanimljiv bit će kulinarski show masterchefa Kristiana Kozmića, autora kuharice “Primorski pijat”, koji će pripremiti bakalar na gulaš. Bit će tu i dječje radionice kako izraditi božićne ukrase i čestitke, zatim davno zaboravljene tradicijske igre, a svi zainteresirani moći će prigodno oslikati svoja lica. Za glazbeni dio pobrinut će se Grupa Fun.
 
Nedjelju, zadnjeg dana Mikulne 2018., program će započeti u 14 sati, uz bogatu ponudu sajma, posjetitelje očekuje i igranje društvenih igara, gulaš od gljiva s palentom Udruge gljivara te glazba uz Love Sing and Dance Duo. 
 
U večernjim satima u Sportskoj dvorani Kostrena nastupit će veličanstvena “Četiri tenora” u organizaciji Udruge Narodna čitaonica u Kostreni Sv. Luciji i Odbora za kulturu, odgoj i obrazovanje. Nakon koncerta druženje se nastavlja na trgu uz gastro i glazbenu ponudu do kasnih noćnih sati.
 
Sudionici Mikulne i ove će godine oživjeti “sajanje”, davno zaboravljeni plemeniti običaj pomorske Kostrene. Nekada su mornari, koji trenutno nisu bili na moru uoči dana sv. Nikole išli od kuće do kuće prikupljali novac, hranu, odjeću te bi dobiveno dijelili onima kojima je to bilo najpotrebnije. S ciljem očuvanja običaja sajanja, na brojnim štandovima će se sakupljati donacije za Udrugu Svjetionik iz Rijeke. Na taj način na ovogodišnjoj Mikulni posjetitelji imaju priliku oživjeti djelić povijesti te darovati one kojima je to najpotrebnije.
 
Detaljni program i satnicu ovogodišnje Mikulne, koja je dio manifestacije “Od Svete Barbare do Svete Lucije”, možete pronaći OVDJE.