Kostrena 6. prosinac 2020.

Uskoro uređenje i opremanje kostrenske obalne šetnice

Uskoro uređenje i opremanje kostrenske obalne šetnice
Za Dane Općine Kostreni stigla odluka o dodjeli bespovratnih EU sredstava za projekt “Uređenje i opremanje edukativne obalne staze”, vrijedna preko 980 tisuća kuna.

Početkom godine Općina Kostrena prijavila je projekt "Uređenje i opremanje edukativne obalne staze", na natječaj LAGUR- a Tunera. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.996.875,00 kuna od čega je 981.110,00 kuna bespovratnih sredstava iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo 2014.- 2020., koja su Općini Kostrena dodijeljena Odlukom Ministarstva poljoprivrede- Uprave ribarstva. Realizacija projekta započet će u idućoj proračunskoj godini.


Projekt "Uređenje i opremanje edukativne obalne šetnice u Kostreni", obuhvaća uređenje obalnog puta i njegovu transformaciju u edukativnu šetnicu na kojoj će biti postavljeno pet informativno- edukativnih totema, raspoređenih na potezu između uvale Žurkovo i uvale Svežanj. Svaki totem razrađuje drugačiju tematiku, od pogleda u podmorje, vremeplova, prirodnih pojava i promjena do čovjekovog utjecaja na prirodu. Posebna pažnja bit će usmjerena na osmišljavanje edukativnih sadržaja koji će posjetiteljima omogućiti aktivan doživljaj i ukazati na važnosti zaštite okoliša i nužnost očuvanja prirodnih resursa. Projekt doprinosi i povećavanju turističke privlačnosti i održivom turističkom razvoju Kostrene. 

Atraktivnim dizajnerskim rješenjima i zanimljivim multimedijalnim sadržajima, namjera je usmjeriti pažnju prolaznika i posjetitelja na posebno osjetljive ekosustave poput morskog okoliša koji ima izrazit utjecaj na kvalitetu našeg života, održivost ribarstva, turizma i drugih povezanih djelatnosti. 


Zahvat se sastoji od uređenja postojećeg obalnog puta postavom pet informativno- edukativnih instalacija na definiranim lokacijama uz šetnicu, opločenjem odabranih lokacija te postavljanjem javne rasvjete i urbane opreme. Upotrebom suvremenih tehnologija i interpretacijskih alata totemi će prezentirati tematiku održivog ribarstva, pomorsko povijesnu tradiciju Kostrene, zaštitu okoliša i korištenje obnovljivih izvora energije. Na svakom od totema bit će postavljene poučne i informativne višejezične interaktivne ploče s obilježjima prirodnih i kulturno- povijesnih vrijednosti Kostrene. Ploče će posjetiteljima pružiti osnovne informacije o pojedinoj zanimljivosti ili lokalitetu, a dodatne informacije bit će dostupne putem QR kodova. Putem interpretacijskih točaka predstavit će se, promovirati i tumačiti lokacije zanimljive turistima i posjetiteljima. Kao jedno od važnih odredišta bit će istaknut i interpretacijski centar Kuća kostrenskih pomoraca čiji je cilj očuvanje i njegovanje kulturne i tradicijske baštine Kostrene.