Kostrena 28. ožujak 2015.

Zeleno lice plave Kostrene

Zeleno lice plave Kostrene
Prvo na što Kostrena asocira većinu je jedinstvena šetnica uz more, na kojoj za lijepog vremena baterije pune šetači iz Rijeke, ali i čitavog  istočnog dijela riječkog prstena. No, Kostrena će mještanima i njihovim gostima do kraja godine ponuditi i drugu, zeleniju  opciju- budući Eko park Rasadnik s brojnim sadržajima. 
 
Radovi na području budućeg ekološkog parka danas su nastavljeni, u organizaciji udruge Ekoregija Kostrena. Nakon čišćenja na red je došla sadnja. Zemlja u parku od danas je tako bogatija za 1000 sadnica lavande, 200 sadnica ružmarina i tri stabla maslina. 
 
“Već nekoliko tjedana traju intenzivne pripreme terena od 2200 kvadrata. Posao je vrlo velik i opsežan i Ekoregija ga ne može sama odraditi. Puno nam je ljudi  pomoglo. Moram spomenuti DVD Kostrena, Komunalno društvo Kostrena, osnovnu školu, dječji vrtić i Turističku zajednicu Općine Kostrena, a svega ovog ne bi bilo bez velike podrške Općine Kostrena, na čelu s načelnicom Mirelom Marunić,” rekao je  Miljenko Štokić, predsjednik Udruge Ekoregija Kostrena.
 
Uz brojne udruge s područja Kostrene akciji sadnje odazvali su se i američki marinci, točnije dio posade zapovjednog broda američke 6. flote, USS Mount Whitney, koji je na remontu u Viktor Lencu.
 
“Imamo priliku nešto vratiti zajednici koja se nam pomaže. To je sjajna prilika za mene i moju posadu. Dan je predivan, kao i pogled. Kostrena je sjajna, ljudi, kultura, hrana. Također brodogradilište fantastično odrađuje posao. Super nam je ovdje. Nekima su u posjet došle i obitelji pa uživamo,” poručio je zapovjednik Mark Colombo.
 
Ne tako davno zapušteno zemljište polako se pretvara u edukativni, ekološki centar na otvorenom. Park je prvenstveno namijenjen Kostrenjanima, koji će tu moći saznati sve o ekologiji, sadnji, energetskoj učinkovitosti i održivom razvoju ili jednostavno uživati u zelenoj strani Kostrene. No, Eko park će zasigurno biti i mamac za posjetitelje.
 
“Na gornjem dijelu će doći klupice, sve će biti osvijetljeno, a kompletan krug oko polja lavande će biti popločen, tako da će svi koji ne vole šetnju uz more moći ovdje prošetati,” naglasio je Davor Willhelm, zamjenik načelnice Općine Kostrena.
 
Važno je naglasiti da je današnjom akcijom obavljeno tek pola posla na budućem parku, koji se proteže na čak 4000 kvadrata.
 
“Na drugom dijelu parka u planiramo napraviti učionicu na otvorenom za 30-tak učenika, pčelinjak s 14 košnica  te golubinjak, a svoje će mjesto u parku imati i zečevi i fazani,” najavio je Štokić.
 
Novi bi Eko park Rasadnik, ako sve bude po planu, trebao biti završen za 6 do 8 mjeseci.