Kraljevica 30. travanj 2019.

Bakarac “gorio” od Meline do Sridnje

Bakarac “gorio” od Meline do Sridnje

Atraktivni prvosvibanjski krijesovi večeras su tradicionalno obasjali bakaračku rivu. Više od 150 improviziranih baklji zapaljeno je sedmu godinu za redom uoči Međunarodnog praznika rada.

Gorjelo je večeras od Meline do Sridnje. Sa zvukom starog topa zapaljeno je više od 150 prvosvibanjskih krijesova, raspoređenih uzduž bakaračke rive i malo je primorsko mjesto, baš kao nekada, zasjalo punim sjajem.

U atraktivnim prizorima vatrom obasjanog Bakarca uživali su brojni okupljeni, kako Bakarčani tako i sve brojniji posjetitelji. Jedinstvena je bakljada, očekivano, najviše oduševila najmlađe, od kojih su neki prvi puta doživjeli tu bakaračku tradiciju.

Običaj je to, kažu Bakarčani, star koliko i mjesto. Naime, uoči Međunarodnog praznika rada bakarački su ribari u prošlosti palili stare i dotrajale mreže, pomiješane s piljevinom i naftom i tako simbolično najavljivali novu sezonu tunolova. 

No, tradicija tunolova polako se gasila, a s njom i vatre koje su uoči 1. svibnja obasjavale mjesto. Na sreću, nakon što je dva desetljeća Bakarac posljednju travanjsku večer provodio u mraku, prije sedam je godina grupica entuzijasta odlučila zaboravu otrgnuti stare užance.

“30. travnja 2013., u noći uoči Prvog maja, nešto se dogodilo na bakaračkoj rivi. 70 baklji zasjalo je nekadašnjim sjajem ribara i težaka, bakaračkih nonića, koji su godinama prije palili svoje stare ribarske mreže. Godine koje su uslijedile nastavile su manifestaciju paljenja krijesova na bakaračkoj rivi, uključivši sve više mještana koji su željeli pripomoći održavanju žara. Šibica, koja je zapaljena te noći rasplamsala je entuzijazam i energiju ljudi”, poručio je Ivo Polić, jedan od organizatora. 

A koliko je oživljavanje te stare tradicije značilo mještanima najbolje svjedoče suze radosnice koje se nerijetko skotrljaju niz obraze starijih Bakarčana kad baklje obasjaju more pred Bakarcem i podsjete ih na bogatu povijest tog malog primorskog mjesta.