Kraljevica 6. listopad 2019.

Bela nedilja na Križišću uz mlado vino i opojni miris kotlića

Bela nedilja na Križišću uz mlado vino i opojni miris kotlića

Tradicionalna fešta od mladog vina- “Bela nedilja” na Križišću je obilježena bogatim kulturno- zabavnim programom te natjecanjem u kuhanju kotlića, a najukusniji gulaš skuhale su Maškare Dol- Križišće.

Prva nedjelja u listopadu na Križišću se slavi od pamtivijeka jer vinarska i vinogradarska tradicija, kažu Križišćani, stara je koliko i mjesto, a stara izreka kaže bolje da nestane selo nego običaji. 


“Tradicija je jako duga. Vinograda, iako ne puno, još uvijek ima. Vrijedne ruke još uvijek ‘otaču’ vino, još imamo mošt i zato slavimo Belu nedilju. Odaziv je jako dobar, a mi se trudimo svake godine podignuti manifestaciju na jedan viši nivo”, poručila je Anita Bosco, predsjednica Mjesnog odbora Križišće. 


U sklopu Bele nedilje održano je treće izdanje istoimenog natjecanja u kuhanju kotlića, na kojem se ove godine okupilo dvadesetak ekipa. Organizatori su za sudionike pripremili meso i to svinjetinu i junetinu, a kuhari su ostalo mogli donijeti sami. U kotlićima se tako našlo različitih začina, a oni dovitljiviji svoj su gulaš “začinili” s divljači. 


Tročlani žiri na kraju je imao “puna usta posla”, a najukusniji gulaš, po njihovom su stručnom mišljenju, skuhale Maškare Dol- Križišće. Drugo mjesto osvojile su Jakovarske neveste, a treće Grobničani, članovi Udruge Palentar. 


U bogatom kulturno- zabavnom dijelu programa Križišćanima i njihovim gostima predstavili su se kraljevički Dance Queen, KUD Lanterna, KUD Eugen Kumičić te Puhački orkestar Grada Čabra, dok se za feštu u večernjim satima pobrinuo Tamburaški sastav Fontana. 


Tradicionalnu križišćansku feštu od mladog vina organizirao je Mjesni odbor Križišće, uz pomoć Grada Kraljevice i Turističke zajednice Grada Kraljevice.