Kraljevica 6. prosinac 2019.

Čandrlić: “2020. Kraljevici donosi četiri velika projekta”

Čandrlić: “2020. Kraljevici donosi četiri velika projekta”
Kraljevica slavi Mikuljnu i Dan Grada. Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, u prisustvu brojnih uzvanika, nagradu Grada Kraljevice za životno djelo dobio je Drago Marušić. Godišnje nagrade uručene su Udruzi za čuvanje i njegovanje starih običaja i Antoniju Franku, a počasnim građanima proglašeni su Ivanka Bralić i Nedjeljko Anđelić.

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Grada Kraljevice u Hotelu Kraljevica je svečano obilježen Dan Grada i blagdan njegova nebeskog zaštitnika- svetog Nikole.


Nakon uvodnog nastupa Klape Vinčace sjednicu je pozdravnim govorom otvorila predsjednica Gradskog vijeća Vesna Špalj, osvrnuvši se na rad vijeća u protekloj godini i poručivši kako je kraljevički proračun za 2020., od 34 milijuna kuna, najveći do sada. 


Kroz kratak su film domaćini brojne uzvanike upoznali s projektima, kako aktualnima, tako i s onima koji su već realizirani. Poseban naglasak stavljen je na kapitalni projekt uređenja lučice Carovo vrijedan 7,3 milijuna, kao i energetsku obnovu škole “tešku” 3,5 milijuna kuna. 

Spomenuti svakako treba i Dvorac Frankopan čije je uređenje u tijeku. Nakon Posjetiteljskog centra i sanitarija uređena je stolarija i fasada, a slijedi uređenje okoliša dvorca, u što će Grad uložiti 10 milijuna kuna. 


Sve je spremno i za izgradnju POS- ovih stanova u Šmriki te se uskoro očekuje raspisivanje natječaja za izvođača radova. Osim izgradnje stanova i poslovnih prostora uredit će se i novi dječji park.

Uređen je lukobran, sunčalište kupališta Oštro i “hreljanska plaža” na Bakarcu. Nastavljena su značajna ulaganja u sanaciju i uređenje pomorskog dobra za što je do sada izdvojeno više od 2,5 milijuna kuna. Najavljen je i projekt uređenja plaže Oštro- Lipica, a priprema se i dokumentacija za uređenje čitavog Oštra.


Kraljevica je dobila novu, modernu i energetski učinkovitu javnu rasvjetu, a izmjenama Prostornog plana Grad se pripremio za najveći budući projekt- “Aglomeracija Kraljevica“ vrijedan oko 150 milijuna kuna.

Priprema se i projekt obnove Ljetne pozornice, a osigurana su i sredstva za nabavu i uspostavljanje besplatnog interneta na desetak lokacija.  


“Uspjeli smo neke projekte odraditi, za koje ni ja osobno nisam vjerovao da ćemo ih tako brzo realizirati. 2020. nam donosi četiri velika projekta, a to su: širenje groblja, APN stanovi, okoliš dvorca i cesta Podbanj. Ima dana koji su teški, ali znamo kamo idemo. Idemo u luku koja se zove bolja Kraljevica. Prati nas i čuva sveti Nikola, neka čuva i vas”, poručio je kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić.


Kraljevičanima je Dan Grada ispred susjednih Gradova i Općina čestitao Velimir Piškulić, gradonačelnik Novog VInodolskog, a u ispred Primorsko- goranske županije okupljene je pozdravio zamjenik župana Petar Mamula. Okupljenima su čestitali i saborski zastupnik Tomislav Klarić te Ministar mora, prometa i infrastrukture Olega Butković.


“Svi zajedno moramo se boriti da još snažnije razvijamo projekte u ovom prekrasnom gradu. sve ovo što činite pokazatelj je da se može i da Kraljevica ima dobru perspektivu. Bez obzira na političke opcije mi ćemo otići, a rive, lukobrani, ceste će ostati. Zadaća je i nas koji odemo u Zagreb da se borimo za svoj kraj”, poručio je Butković.


U najsvečanijem trenutku večeri zaslužnima su dodijeljene nagrade Grada Kraljevice. Onu najprestižniju, za životno djelo, dobio je Drago Marušić, za dugogodišnji nesebičan humanitaran rad i organizaciju akcija dobrovoljnog darivanja krvi, promicanje plemenitosti davanja kod novih naraštaja te doprinos razvoju sporta, društvenog života i promociju Grada Kraljevice.


Godišnje nagrade uručene su Udruzi za čuvanje i njegovanje starih običaja i to za osobit značaj u očuvanju i širenju šmričke maškarane tradicije među pučanstvom, a posebice mladima te Antoniju Franku za postignute vrhunske sportske rezultate na europskom prvenstvu u paratriatlonu u rujnu 2019. godine u Valenciji, osvajanjem prve, povijesne brončane medalje za Hrvatsku. 


Za izuzetan doprinos u očuvanju i njegovanju čakavskog narječja, izradu rječnika “Čakavske besede moje i sih mojih z Šmrike i Kraljevice” te istraživačkog projekta “Šmričke učiteljice” počasnom građankom proglašena je Ivanka Bralić, a za dugogodišnji i izuzetan doprinos razvoju turizma i unaprjeđenju turističke ponude na području Grada Kraljevice povelja počasnog građanina uručena je Nedjeljku Anđeliću.


Zahvalnice su uručene Društvu za sportsku rekreaciju "Djeca Marakane” i Nikodemi Stojak, a nagrade za najuspješnije učenike dobili su: Karla Depeder, Katarina Juričić, Elena Popović, Veronika Salma, Petra Velepič, Nikola Burić, Ana Farkaš, Borna Znamenaček, Ela Maljković, Katarina Jureša i Nika Radović.