Kraljevica 8. prosinac 2018.

Jubilarni 10. puta ronioci na Oštru hodočastili sv. Nikoli

Jubilarni 10. puta ronioci na Oštru hodočastili sv. Nikoli
Jubilarno 10. “Podmorskog hodočašća svetom Nikoli” na Oštru je jutros okupilo osamdesetak ronilaca, koji su se uputili na jedinstveno hodočašće kraljevičkom zaštitniku, čiji je kip smješten 16 metara pod morem.
 
U Kraljevici je održano jubilarno 10. “Podmorsko hodočašće Svetome Nikoli”. Tradiciju započetu prije deset godina, postavljanjem brončanog kipa Svetog Nikole na podmorsku stijenu, na dubini od 16 metara, na rtu Lipica, njeguju Klub podvodnih aktivnosti Adria i Grad Kraljevica, a prihvatili su je brojni ronioci i to ne samo iz Hrvatske, već i iz susjedne Slovenije te Italije. 


Usprkos buri i jakoj kiši, koja je padala cijelog jutra, na Oštro je pristiglo osamdesetak ronilaca iz svih krajeva Hrvatske: Zagreba, Varaždina, Karlovca, Duge Rese, Čakovca, Zadra, Rovinja, Pule, Krka i Rijeke, kao i grupe ronilaca iz Nove Gorice i Trsta. 
 
Sudionike je pozdravio Čedomir Benac, predsjednik KPA Adria, a hodočašće je otvorio gradonačelnik Grada Kraljevice Dalibor Čandrlić, koji je izrazio svoje zadovoljstvo što je Kraljevica dobila još jedan “brend” kojime se može ponositi. 


Danas je otvorena i izložba umjetničkih podmorskih skulptura “Mare Modul”, koja je postavljena u podmorje prije tri tjedna, a koju su sudionici hodočašća imali prilike razgledati.
 
Ronioce su, poslije ronjenja, dočekali vrući čaj, kuhano vino, baškoti i fritule te zajednički ručak u hotelu Kraljevica. Program je nastavljen u dvorani PraktikUm, gdje su održane prezentacije i predavanja. Čedomir Benac govorio je o trideset godina samostalnog djelovanja KPA Adria,  pojedinosti ekspedicije “Palagruža 2018“ predstavio je Danijel Frka, o projektu „Mare Modul“ govorila je Tatjana Bakran Petricioli, a novu knjigu o jadranskim puževima predstavili su autori Đani Iglić i Alen Petani. 

Foto: Ranko Frka