Kraljevica 13. siječanj 2018.

Kraljevički Mesopustari "vjesnici" petog godišnjeg doba

Kraljevički Mesopustari "vjesnici" petog godišnjeg doba
Mesopustari Kraljevice danas su se tradicionalno, uz pjesmu i ples, od Banja spustili do rive i tako otvorili peto- najluđe godišnje doba. Ključ Grada na rivi im je predao kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić.

Kraljevičanima dobro poznati zvukovi danas su ponovno, nakon poduže stanke, odjekivali gradom svetog Nikole, a tako će, u skladu sa tradicijom koja je počela još davne 1887. godine, biti i narednih subota.

Unatoč jakoj buri veselu šetnju od Banja pedesetak je Mesopustara završilo na kraljevičkoj rivi, gdje su uz himnu podigli zastavu te privremeno “smijenili” kraljevičkog gradonačelnika. Dalibor Čandrlić ključ Kraljevice sa zadovoljstvom je predao u ruke novoj- maškaranoj vlasti.

“Osjećam se super, veliki teret je pao s mene. Odmorit ću se narednih tjedana. Siguran sam da je grad u dobrim rukama. Veseli su, pozitivni, raspjevani i to je dobar znak”, rekao je Čandrlić, poručivši da su maškare bile i ostale jedan od simbola Kraljevice te da će Grad, ako bude interesa, nastojati vratiti maškarane zabave u Kraljevicu.

“Lijepo je biti na vlasti. Jedva čekamo ovo godišnje doba da se zabavimo i unesemo veselje u naš grad. Ovo je naše vrijeme i za to živimo”, rekao je Alem Bašić iz Mesopustara Kraljevice, poručivši kako među stotinjak članova iz godine u godinu ima sve više djece pa straha za stoljetnu tradiciju nema.

Zanimljivo, Mesopustari se do rive uvijek spuštaju u društvu pusta Adama. No, za razliku od većine, krivca za sve nedaće iz protekle godine Kraljevičani ne vješaju, već ga vode sa sobom gdje god išli pa se Adam do Pepelnice i konačne presude dobro "zabavi".

Maškarana događanja u Kraljevici i okolnim mjestima i ove će se godine održavati uz pomoć Grada Kraljevice i Turističke zajednice grada Kraljevice.