Kraljevica 22. svibanj 2023. K.V.

Kraljevičkom Trgu Zrinski nagrada Tripun Bokanić 2023.

Kraljevičkom Trgu Zrinski nagrada Tripun Bokanić 2023.
Novouređeni Trg Zrinski u Kraljevici dobio nagradu za najuspješnije arhitektonsko ostvarenje

Klesarska škola Pučišća, u suradnji s Oris Kućom arhitekture, organizirala je natječaj za Nagradu Tripun Bokanić 2023., kojom se vrednuju iznimna ostvarenja i postignuća na području oblikovanja u kamenu. 

U kategoriji najuspješnije arhitektonsko ostvarenje prijavljeno je 14 projekata, a među tri je nagrađena i projekt uređenja velikog dvorišta Starog grada Zrinskih u Kraljevici, za što je priznanje pripalo Iri Rechner Šustar, Tatjani Baković Kukoč i Eniji Kukoč.


“Ovom nagradom žiri akcentira rekvalifikaciju povijesnog ambijenta kojoj se pristupa suptilnim čitanjem graditeljske stratigrafije. Respekt prema baštini s poštovanjem i suzdržanošću uspješno odolijeva iskušenju autorskog nadmetanja s povijesnim supstratom. U otkrivanju povijesnih slojeva i ambijentalnoj rehabilitaciji prostora i kamen i beton skladno pridonose ukupnom oblikovnom i semantičkom karakteru ostvarenja”, stoji u pojašnjenju.

Radove pristigle na natječaj ocijenio je stručni žiri u čijem su sastavu: akademik Nikola Bašić, dipl.ing.arh., akademik dipl.ing.arh. Dinko Kovačić, prof. Nenad Fabijanić, dipl.ing.arh. i Zdravko Matijašić, majstor klesar.