Kraljevica 27. studeni 2016.

Pomorsko hodočašće sv. Nikoli dočekalo punoljetnost​

Pomorsko hodočašće sv. Nikoli dočekalo punoljetnost​
18. godinu za redom hodočasnici su iz Rijeke, morskim putem, krenuli prema gradu sv. Nikole, gdje ih je dočekala prepuna kraljevička riva. Jedinstveno je hodočašće dio proslave Dana sv. Nikole, zaštitnika Kraljevice.

Hodočasnička flota, koja je jutros oko 9 sati isplovila iz riječke luke, uz zvukove brodskih truba oko 10 i 30 je stigla pred Kraljevicu. 

Stotinjak hodočasnika većinom je bilo raspoređeno na brodu Sfera te Vidu, Lučke kapetanije Rijeka. No, s njima je stigao i remorker Venus te nekoliko manjih barki, a konvoj je ispred Kraljevice dočekala atraktivna Vila Velebita.  
 
Budućnost Kraljevice vezna uz more

“Ovo je jedan narodni običaj. Ponosna sam što se pomorci Kraljevice i cijelog ovog kraja okupe ovdje, nazdrave u ovom predblagdanskom vremenu. Nakon mise imamo i pučko druženje. Taj običaj je važan za Kraljevicu, pred kojom je bolja budućnost, koja je uvijek vezana uz more, rivu, brodogradilište,” rekla je kraljevička gradonačelnica Nada Turina Đurić.

“Tradiciju treba njegovati, održavati. Lijepo je vrijeme. Znači da smo ove godine bili dobri pa nas je sveti Nikola nagradio,” rekao je lučki kapetan Darko Glažar.
 
Najstarije svetište sv. Nikole s ove strane Jadrana

Kraljevičani su, okupljeni na rivi, pripremili tradicionalni domjenak, nakon kojeg su zajedno s hodočasnicima u procesiji krenuli prema najstarijem svetištu sv. Nikole na ovoj strani Jadrana. Zanimljivo, Papa Pio VI. je davne 1795. godine dao posebnu poslanicu toj crkvi, naglasivši da će svi koji u nju dođu na dan Svetog Nikole dobiti oproštenje grijeha.

“To je lijep običaj. Malo ljudi zna koliko je važno ovo svetište sv. Nikoli u Kraljevici, koliko je ono bogato i koliko je bogata ta povijest. Svetište postoji od 1795. godine, a većina o njemu malo zna, što je žalosno,” poručila je Marica Njegovan iz organizacijskog odbora.
 
Bogat program Dana sv. Nikole u Kraljevici

“Uvijek obilježimo ove dane pomorstva. Posebno na prvu nedjelju Došašća obilježimo blagdan sv. Nikole, biskupa zaštitnika pomoraca, ribara i djece. Zbog brzine života danas gotovo da nemamo vremena naći se. Jednako kao i duhovna strana, tako i jezgra- obitelj trpi. Trebali bi poraditi na tome da se susrećemo češće, na više mjesta i ne samo na Sv. Nikolu, jer će nas vrijeme inače pregaziti, a ovu tradiciju trebamo prenositi na mlađe, da se ne zatre,” naglasio je vlč. Luka Lučić, povjerenik Apostolata mora Riječke nadbiskupije, koji je predvodio misno slavlje. 

Po mnogočemu jedinstveno pomorsko hodočašće ujedno je i početak Dana sv. Nikole u Kraljevici, u sklopu kojih će se narednih tjedana, brojnim događanjima, slaviti svetac zaštitnik djece, pomoraca, mornara te dakako Kraljevice.