Kraljevica 26. studeni 2022. Klaudio Vrančić

“Priča srednjovjekovne haljine” osvojila srca Kraljevičana

“Priča srednjovjekovne haljine” osvojila srca Kraljevičana
Kraljevica novim događanjem odala počast ženama srednjeg vijeka. Uz bajkovite zvukove harfe predstavljene jedinstvene lutke s replikama srednjovjekovnih haljina, a najmlađi su uživali i na edukativno- kreativnoj radionici. 

Poput vremeplova Dvorac Nova Kraljevica, poznatiji kao Frankopan, posjetitelje je danas vratio nekoliko stoljeća unatrag, u vrijeme kada su, između ostaloga, haljine bile znatno drugačije. “Priču srednjovjekovne haljine”, novo zanimljivo događanje u kraljevičkom repertoaru, zajedničkim su snagama organizirali Grad i kraljevička Turistička zajednica.


“Riječ je o novom događanju koje na neki način odaje počast ženama i modi srednjeg vijeka. Lajtmotiv događanja je upravo srednjovjekovna haljina- krinolina”, istaknula je Jelena Mateševac, direktorica Turističke zajednice grada Kraljevice.  


Program je počeo predstavljanjem Kulturno- turističke rute Putovima Frankopana, nakon čega su na red došli mališani, koji su u Multimedijskoj dvorani uživali u edukativno- kreativnoj radionici. Pod budnim okom voditeljice Ane Kominka crtali su srednjovjekovne haljine i odore te izrađivali nakit.


“Radionicom smo željeli djeci približiti srednjovjekovne haljine, materijale od kojih su se izrađivale, kako su izgledale. Izrađivali smo i nakit koji je vezan za materijale iz srednjeg vijeka”, rekla je Kominka, koja je radionicu vodila u odori pučanke iz 17. stoljeća.


Društvo su joj radili “Veseli Oldtimeri” u svojim srednjovjekovnim kostimima. A u velikom finalu predstavljene su unikatne lutke s replikama srednjovjekovnih haljina, koje ‘potpisuje’ dizajnerica Sofija Apostolovski iz Udruge za promicanje kreativnosti Merlin iz Pule. 


“Na lutkama su replike kostima koji su se nosili na europskim dvorovima. Bile su prvenstveno namijenjene za lutkarsku predstavu ‘Kraljeva kći’, a danas ovdje pričaju priču o povijesti kostima iz 15. stoljeća”, rekla je Apostolovski.


Na samom je kraju bajkovitim tonovima zidove drevnog Dvorca ‘obojila’ talentirana mlada harfistica Matea Roknić. “Priča srednjovjekovne haljine” održana je pod pokroviteljstvom Primorsko- goranske županije, Kulturno- turističke rute Putovima Frankopana te Grada Kraljevice.