Kraljevica 30. travanj 2022. Klaudio Vrančić

Prvosvibanjski krijesovi nakon 2 godine obasjali Bakarac

Prvosvibanjski krijesovi nakon 2 godine obasjali Bakarac
Bakaračka je riva, nakon dvije godine prisilne stanke, ponovno "gorjela" u posljednjim satima travnja. Atraktivni prvosvibanjski krijesovi na oduševljenje okupljenih mještana i gostiju obasjali su mjesto.

Dvjestotinjak improviziranih “baklji” večeras je, u 21 sat, obasjalo bakaračku rivu. Gorjelo je od Meline do Sridnje na ponos Bakarčana i oduševljenje brojnih posjetitelja, pogotovo onih najmlađih. 


Tradicija je to stara koliko i mjesto. Naime, bakarački su ribari, uoči Međunarodnog praznika rada, kroz povijest palili stare, dotrajale mreže, pomiješane s piljevinom i naftom i tako simbolično najavljivali nadolazeću sezonu tunolova. 


No, zajedno s tunolovom u zaborav su nažalost polako odlazili i bakarački prvosvibanjski krijesovi. To se nije svidjelo mladim Bakarčanima, koji su staru užancu oživjeli 2013. godine, na radost starijih mještana. 


Silom prilika posljednje je dvije godine Bakarac prvi dan svibnja ponovno dočekivao u mraku, ali večeras je to malo primorsko mjesto, baš kao nekada, zasjalo “nekadašnjim sjajem ribara i težaka, bakaračkih nonića”.