Bakar 28. prosinac 2018.

Predivne božićne pjesme odjekivale drevnim Bakrom

Predivne božićne pjesme odjekivale drevnim Bakrom
Prvi puta, u četvrt stoljeća dugoj povijesti, tradicionalni božićni koncert- “Božić je judi”, održan je izvan Rijeke. Predivne su božićne pjesme večeras odjekivale prepunom crkvom sv. Andrije apostola u Bakru.

“Božić u Bakru”, kako i priliči, završio je pjesmom. Veliko finale događanjima bogate manifestacije, koja se protezala kroz čitav prosinac, bilo je u prepunoj crkvi sv. Andrije apostola. Impozantnom su građevinom odjekivali domaći i strani božićni hitovi, poput: “Radujte se narodi”, “Kyrie eleison”, “Bijeli Božić”, Have yourself a merry little Christmas”, “Let  it snow” i “Tiha noć”. 

Brojnoj su se bakarskoj publici sjajnim izvedbama predstavilo čak stotinjak izvođača: ženske klape “Luka” i “Hreljin”, KUD-ovi “Martin Matetić", "Sloga" i "Eugen Kumičić", Vokalna grupa “Kaljinke”, Alba & Leo, Hrvoje Hegedušić, Tina Vukov, Voljen Grbac, Martina Majerle, Katja Budimčić, Nikolina Tomljanović, Laura Valenčić, Francesco Squarcia te Duško Jeličić- Dule i Mario Lipovšek Battifiaca. Upravo su Dule i Battifiaca imali čast da izvedu Šajetinu skladbu “Božić je judi”, po kojoj je koncert i dobio ime. Na samom su kraju svi izvođači okupljenima Božić čestitali pjesmom “Narodi nam se”.
 
Prvi puta izvan Rijeke

Zanimljivo, tradicionalni božićni koncert -“Božić je judi”, prvi je puta u svojoj četvrt stoljeća dugoj povijesti održan izvan Rijeke- u prepunoj crkvi sv. Andrije apostola.

“Kad smo počeli 94. na riječkom Korzu bili smo na drvenoj pozornici od dva kvadratna metra, sa svega nekoliko božićnih pjesama. Sljedećih godina je bilo sve bolje i bolje i odjednom smo shvatili da je koncert Božić je judi postao brend. Povodom ovog jubileja odlučili smo se prvi puta koncert održati izvan Rijeke. Izabrali smo ovu prekrasnu konkatedralu u Bakru jer su uvjeti odlični, crkva je velika, prima puno ljudi, a ovaj koncert za sobom uvijek dovodi brojnu publiku, koja voli slušati božićne pjesme”, rekla je Jadranka Čubrić, predsjednica riječke podružnice Hrvatske glazbene unije.
 
Danas u Voloskom

Bakarski koncert vodila je upravo Jadranka Čubrić, a okupljene su pozdravili i domaćini, velečasni Nikica Jurić i bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić, zahvalivši u ime svih Bakrana riječkoj podružnici Hrvatske glazbene unije, koja je tradicionalni božićni koncert organizirala u Bakru, uz pomoć Grada Bakra i Turističke zajednice Grada Bakra.

Nakon Rijeke i Bakra, jubilarni koncert "Božić je judi", koji ove godine ima čak tri izdanja, večeras će se održati u Voloskom, u župnoj crkvi sv. Ane, s početkom u 18:30.