Čavle 24. kolovoz 2019.

Grobničani uz brojna događanja slave sv. Bartola

Grobničani uz brojna događanja slave sv. Bartola
“Bartoja”, kako Grobničani tepaju blagdanu Sv. Bartola, danas je na području općine Čavle obilježena brojnim vjerskim, kulturno- zabavnim i sportskim događanjima. U večernjim satima na Trgu hrvatskih branitelja nastupit će popularni “Koktelsi”. 

Sveti Bartol, jedan od čak tri čavjanska zaštitnika, može biti ponosan na slavlje koje su u njegovu čast priredili Grobničani. 

Uoči Bartoje, još u petak su nagrađeni najbolji općinski sportaši, nakon čega je u Domu kulture gostovala domaća komedija- “Tiramola”. Jučer je održana svečana sjednica Općinskog vijeća, na kojoj su dodijeljene općinske nagrade i priznanja, a potom su se atraktivnim nastupom okupljenima predstavili Grobnički dondolaši i Karlovački bubnjari.


Blagdan svog nebeskog zaštitnika brojni su vjernici danas obilježili u Cerniku, u župnoj crkvi svetog Bartola apostola, gdje je svečano misno slavlje predvodio vlč. Tomislav Kutleša, nakon čega se druženje mještana nastavilo uz tradicionalni “Bartojenak”. 


Tradicionalni 11. “Bartojski kotlić” ispred Buffeta Pomorac je okupio 24 ekipe, koje su kuhale gulaš od divljači. Organizatori su, kao i obično, pripremili meso i pribor, a natjecatelji su do pobjede pokušali doći uz pomoć kulinarskog umijeća i tajnih sastojaka. U tome ih smesti nije uspjela ni iznenadna kiša koja je "začinila" svaki kotlić. 


Svoj su doprinos današnjem slavlju dali i sportaši. Na Automotodromu je u tijeku Svjetsko prvenstvo motora s prikolicama, koje se nastavlja i sutra. U Mavrincima je NK Grobničan ugostio NK Rječinu, dok su na Hrastenici snage odmjerili boćari. U organizaciji Boćarskog kluba Sloga, koji ove godine obilježava 45 godina neprekidnog djelovanja, natjecalo se 12 ekipa. 


Spomenuti svakako treba i popularnu manifestaciju “Ljetno lice Platka”, koje je dočekala svoje treće izdanje te brojnim sportskim i zabavnim sadržajima, na Grobničanima najdražoj planini, obogatila ovogodišnju “Bartoju”.


Veselo je bilo i kraj cerničkog joga, gdje su na svoje došli najmlađi, koji se najviše vesele tradicionalnom bartojskom sajmu, na kojem dominiraju igračke.

U Cerničkoj čitaonici je predstavljena knjiga “Cernički zbornik jubavnih pjesam- Kanat jubavi”. Zbornik objedinjuje dvjestotinjak pjesama na štokavici i čakavici, koje potpisuje tridesetak autora iz svih krajeva naše županije. Knjiga je nastala na inicijativu Biserke Fućak, a urednica je Maja Dubrović. 


Današnja fešta u čast sv. Bartola apostola završila je na Trgu hrvatskih branitelja, iza Doma kulture, nastupom popularnih Koktelsa. Program “Bartoje 2019.” nastavlja se sutra, a završit će velikim koncertom “4 Tenora”.