Čavle 20. kolovoz 2015.

Sve spremno za Bartoju 2015.

Sve spremno za Bartoju 2015.
Gustafi, Lidija Bačić te Mauro Staraj i “La Banda” pobrinut će se da ovogodišnja Bartoja na Čavlima ne prođe bez dobre zabave. U čast sv. Bartola pripremljen je i bogat vjerski te sportski program, a svoj će dan proslaviti i Općina. 

Općina Čavle podijeljena je na dvije župe, sv. Filipa i Jakova u Gradu Grobniku te sv. Bartola u Cerniku, a Dan Općine svake se godine obilježava u sklopu proslave Filipje ili Bartoje. Ove godine red je došao na sv. Bartola.

Župljani cerničke župe sv. Bartola apostola tako će od petka do ponedjeljka slaviti svog zaštitnika i Dan Općine Čavle. Ovogodišnju će Bartoju, uz vjerska, obilježiti i brojna sportska i zabavna događanja. 
 
Bogat program Bartoje 2015.

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općine Čavle te podjelom općinskih nagrada i priznanja, u dvorani župnog doma Cernik, ovog petka, počinje bogat program obilježavanja ovogodišnje Bartoje. 

Subota je rezervirana za boćare, koji će u BK Cernik i Boćarskom domu Hrastenica, odmjeriti snage u čast sv. Bartolu apostolu te nogometaše. Naime, na stadionu u Mavrincima, u sklopu Memorijalnog turnira Josip Pepe Mikuličić, u 16 sati igraju NK Naprijed i NK Rječina, a u 18 sati NK Grobničan i NK Halubjan. U 17 sati ispred Buffeta Pomorac kuha se 7. “Bartojski kotlić”, a u 21 sat iza Doma kulture na Čavlima Grobničane i njihove goste zabavljat će Lidija Bačić. Sveta misa na cerničkom Groblju je u 19 sati. 

Dan kasnije, u nedjelju, u 9 sati na Platku će se održati “Žiletov memorijal”- Grobnik open ski roll 2015.  U popodnevnim satima  u Mavrincima se u 16 sati igra utakmica za 3.mjesto, a finale Memorijalnog  nogometnog turnira Josip Pepe Mikuličić na rasporedu je u 18 sati. U isto vrijeme u crkvi sv. Bartola služi se sveta misa, a sat vremena kasnije na rasporedu je Križni put na Cernički vrh. U 21 sat iza Doma kulture sviraju popularni Gustafi.

Ponedjeljak su svete mise u crkvi sv. Bartola u 8, 9:30 i 18 sati, dok je u 19:30 zavjetni obilazak oltara sv. Bartloa apostola, a u 20 sati Bartojenak uz bend Mira Mamuze, tradicionalni domjenak povodom dana sv. Bartola. U 21 sat iza Doma kulture koncert će održati Mauro Staraj i La Banda. 
 
sv. Bartol apostol

Sv. Bartol se spominje u evanđelju po Mateju, Marku i Luki te Djelima apostolskim. Pučko ime Bartol izvedenica je od Bar Talmaj, što u prijevodu znači Talmajev sin. Brojni stručnjaci smatraju da su Natanael i Bartol ista osoba. Natanael je po mnogima ime, a Bartolomej svojevrsno prezime istog apostola, a mnoge činjenice idu u prilog toj teoriji.

Natanaela, koji nakon početnog oklijevanja postaje Isusov učenik, Isus već kod prvog susreta opisuje kao jednostavnog, poštenog, iskrenog i dobronamjernog čovjeka. Kao misionar je propovijedao u dalekoj Indiji i Armeniji, gdje je mučen na najokrutniji način. Oguljena mu je koža i odrubljena glava. Taj je čin ovjekovječio Michelangelo u Sikstinskoj kapeli.