Čavle 24. kolovoz 2021.

Svečano obilježena “Bartoja”- veliki grobnički blagdan

 Svečano obilježena “Bartoja”- veliki grobnički blagdan

Blagdan svog nebeskog zaštitnika čavjanski su vjernici danas proslavili u Cerniku, ispred župne crkve svetog Bartola apostola, gdje je svečano misno slavlje predvodio don Luka Klarica. 

“Bartoja”, blagdan svetog Bartola apostola, jednog od čak tri čavjanska zaštitnika, danas je svečano obilježena u Cerniku. Brojni su vjernici prisustvovali misnom slavlju, što ga je ispred župne crkve predvodio mladomisnik don Luka Klarica.


Nažalost, zbog aktualne situacije, ponovno su izostali veliki koncerti po kojima je “Bartoja” nadaleko poznata. No, Grobničanima jedan od najdražih blagdana ipak nije prošao u tišini. Pobrinuli su se za to dragi gosti iz Kastva.

Spinčićeva muzika pozdravila sv. Bartola

Naime, uoči mise okupljene u Cerniku glazbom je pozdravila Spinčićeva muzika. Nakon cerničkog nastupa članovi Glazbenog društva Spinčići održali su promenadni koncert, koji je završio kod Buffeta Pomorac.


Tradicionalni “Bartojski sajam”, iako osjetno reduciran, sa znatno manjim brojem štandova, ipak je održan. Razveselilo je to najmlađe mještane, koji su i u oskudnijoj ponudi lakoćom pronašli nešto za sebe.


Podsjetimo, program obilježavanja ovogodišnje “Bartoje” počeo je još u petak, kada je u Mavrincima predstavljen novi grobnički autobus. Istog dana na svečanoj sjednici zaslužnima su dodijeljene nagrade i priznanja, a večer je završila nastupom Šajete u grobničkom Kaštelu. Subota je protekla uz sportski dan na Platku te mjuzikl za djecu i kino u Jami, a nedjelja uz šetnju po Gradu Grobniku i Klapu Kastav u Cerniku.

sv. Bartol apostol

Sv. Bartol se spominje u evanđelju po Mateju, Marku i Luki te Djelima apostolskim. Pučko ime Bartol izvedenica je od Bar Talmaj, što u prijevodu znači Talmajev sin. Brojni stručnjaci smatraju da su Natanael i Bartol ista osoba. Natanael je po mnogima ime, a Bartolomej svojevrsno prezime istog apostola, a mnoge činjenice idu u prilog toj teoriji. Natanaela, koji nakon početnog oklijevanja postaje Isusov učenik, Isus već kod prvog susreta opisuje kao jednostavnog, poštenog, iskrenog i dobronamjernog čovjeka. Kao misionar je propovijedao u dalekoj Indiji i Armeniji, gdje je mučen na najokrutniji način. Oguljena mu je koža i odrubljena glava. Taj je čin ovjekovječio Michelangelo u Sikstinskoj kapeli.