Jelenje 24. lipanj 2015.

"Admiralovi zapisi" u Dražicama

"Admiralovi zapisi" u Dražicama
Umirovljeni sinjski admiral Davor Domazet Lošo u Domu kulture u Dražicama predstavio je svoju novu knjigu “Admiralovi zapisi” ili “O pobjedi i ljubavi”.

Autor, umirovljeni načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske i geostrateg, u knjizi otkriva pozadinu vojno- redarstvene akcije Oluja, proučava Domovinski rat, analizira događanja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. 

“Knjiga pokazuje neprijeporno da je Hrvatska vodila najčistiji rat u povijesti ratovanja. Da je Oluja je čin dobra i to je temelj Hrvatske države,” poručuje Domazet Lošo.

Dio od šesto stranica knjige “Admiralovi zapisi” autor je posvetio proučavanju uloga četvorice utjecajnih povijesnih ličnosti.

“Prva je prvi hrvatski admiral Janko Vuković pl. Podkapelski, koji je u Prvom svjetskom ratu otišao na dno Pulskog zaljeva sa zapovjednim brodom Virbus Unitis, na kojem se prije toga zavijorio hrvatski barjak i svirala Lijepa naša. Bio je Admiral samo 10 sati i 15 minuta. Mogao se spasiti, ali je svoj život dao da dokaže ja odlazim u smrt, ali ovo je hrvatsko more i hrvatsko ozemlje oko toga. Drugi je Sv. Maksimilijan Kolbe, isto Prvi svjetski rat, za kojeg se zna u crkvenim i svjetovnim krugovima da je osnovao vojsku bezgrješnih, ali ne i zašto. Zna se da je svoj život skončao u logoru Auschwitz u najstrašnijem obliku smrti, “kući gladi”, ali ne i zašto je završio u logoru. Treći je Tito, knjiga otkriva tko je zapravo Tito jer Tito nije Josip Frano Broz. Ima 18 dokaza koje još nitko nije demantirao. Četvrta osoba je Franjo Tuđman,“ naglašava Domazet Lošo.

“Admiralovi zapisi” posvećeni su 20. obljetnici Oluje i 300. obljetnici pobjede Sinjana nad Osmanlijama. 
 
Davor Domazet Lošo

Autor, Davor Domazet Lošo, šezdesetsedmogodišnji je admiral iz Sinja. Završio je jugoslavenske vojne škole, a u ratnoj mornarici JNA bio je kapetan fregate. 1991. godine prelazi u Hrvatsku vojsku, koja je u to vrijeme nastajala. Organizirao je ustroj vojno obavještajne službe i planirao glavne operacije u Domovinskom ratu. Bio je načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske. Umirovljen je 2000. godine.