Jelenje 24. rujan 2023. Klaudio Vrančić

Zvir 50. obljetnicu proslavio plesnim “obilaskom” Hrvatske

Zvir 50. obljetnicu proslavio plesnim “obilaskom” Hrvatske
Grobničani su još jednom pokazali koliko vole svoje, a samim time i “Zvirovce”, neumorne čuvare grobničke baštine.

Kulturno umjetničko društvo “Zvir” Jelenje ove godine obilježava veliki jubilej. Pola stoljeća djelovanja društva i 45 godina Folklorne skupine u Domu kulture u Dražicama sinoć je obilježeno tradicionalnom priredbom “Zatancajmo po domaći”.


Slavljeničko izdanje održano je pod motom “Tancajmo i kantajmo po hrvacki”. Sukladno tome Zvirovci su prepuno gledalište odveli na plesni “obilazak” Hrvatske. Zanimljiv program događanja, kojeg je svojevremeno pokrenula Alenka Juretić, ove je godine osmislila i koreografirala voditeljica folklorne skupine Martina Mičetić Davidić. 


Zanimljivo, tridesetak aktivnih članova KUD-a “Zvir" za ovu su priliku pojačali i neki bivši članovi, a među njima i aktualni načelnik Robert Marčelja, koji je tako još jednom zaplesao na pozornici Doma kulture u Dražicama.


Tijekom čitave večeri osjetila se sjajna energija, kako na pozornici, tako i u dupkom punom gledalištu. Grobničani su još jednom pokazali koliko vole svoje, a samim time i KUD "Zvir", neumornog čuvara grobničke baštine. 


28. priredbu “Zatancajmo po domaći” podržali su Primorsko- goranska županija, Općina Jelenje i sponzori TTO Thermotechnik i Slastičarna Snjeguljica.

KUD Zvir

Kulturno umjetničko društvo “Zvir” osnovano je 1973. godine te ove godine obilježava veliki jubilej- 50 godina postojanja i djelovanja. Na početku je Društvo djelovalo kao muški pjevački zbor, a nakon pet godina osnovana je i folklorna skupina. Zanimljivo, “Zvir” je u prošlosti imao i limenu glazbu te tamburaški orkestar, koji su se nažalost ugasili. No, folklorna skupina je opstala, baš kao i vokalna, koja je nastavila pjevačku tradiciju, na ponos Grobnišćine.