Jelenje 24. siječanj 2024. Izvor: PGŽ

Mladu Laru Zagorac posjetili predstavnici Županije

Mladu Laru Zagorac posjetili predstavnici Županije
Povodom ostvarenih izvrsnih sportskih rezultata zamjenica župana Marina Medarić sa suradnicima posjetila je Laru Zagorac, europsku prvakinju u brzopoteznom šahu i Šahovski klub “Rječina” iz Dražica.

U prostorima Kluba zamjenicu Medarić te pročelnicu Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonju Šišić dočekali su načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja te čelni ljudi ŠK Rječine - predsjednik Ivoslav Ban, dopredsjednik Arif Huskić te tajnik Vlado Vujić. Na susretu je također sudjelovao i predsjednik Županijskog šahovskog saveza i predsjednik Šahovskog kluba “Draga” Ivan Mandekić koji je ujedno i Larin trener.

Naime, Lara Zagorac istovremeno je registrirana za dva kluba. Njen matični klub je ŠK Draga dok u ŠK Rječina ima priliku igrati protiv muških seniorskih kolega u drugoj ligi. Na taj način Lara stječe zavidno iskustvo koje je i rezultiralo iznimnim uspjehom - titulom europske prvakinje u brzopoteznom šahu za djevojčice do 14 godina te četvrtim plasmanom na FIDE rang listi u istoj kategoriji.

“Naš klub djeluje gotovo 25 godina, a u tom smo razdoblju imali velikih uspjeha i rezultata, izjavio je predsjednik Kluba Ivoslav Ban te dodao kako su nedavni uspjesi Lare Zagorac doista vrhunac. Čestitavši Lari, njenim trenerima, roditeljima i nonićima kazao je kako ovakav uspjeh znači mnogo za promociju šaha, a pohvalio se i velikim brojem zainteresiranih mladih šahista okupljenih u školskim sekcijama OŠ Jelenje-Dražice i OŠ Čavle. “Moram istaknuti da je naša Lara Zagorac upravo iz Čavala, dok šahovsku sekciju u Dražicama vodi učiteljica Radmila Tomašević”, zaključio je Ban.


Zamjenica župana Marina Medarić naglasila je kako joj je uvijek zadovoljstvo doći u jednu manju sredinu i jednu manju sportsku udrugu koja postiže izvanredne sportske rezultate.

“To je uvijek rezultat i samog kluba i lokalne zajednice koja se trudi pomoći i na kraju i same Županije koja zaista puno daje za sport i pokušava sport približiti svim sredinama na razne načine, i kroz izgradnju infrastrukture, poput sportskih dvorana. Konkretno, što se tiče šaha, vjerujem da Županija isto tako ima zasluge na neki način jer sufinancira rad trenera na području cijele Županije, na otocima, u Gorskom kotaru, Rijeci i zaleđu, tako da vjerujem da je i to doprinijelo ovom značajnom uspjehu”, istaknula je zamjenica.

Izrazivši zadovoljstvo organizacijom posjeta Klubu u kojem je Lara napravila svoje prve korake, predsjednik Županijskog šahovskog saveza Ivan Mandekić je naglasio da u državi ne postoji toliko dobro organiziran Savez kao njihov zahvaljujući Županiji i Zajednici sportova PGŽ.

“Sve se to vraća u obliku ovakvih talenata i uspjeha poput Lare Zagorac, ali imamo još mnoge prvake - u Kraljevici prvakinje države i Erika Golubovića koji je među 10 u svijetu i u Europi. Kada nismo imali trenere, zaslugom i angažmanom gđe Marine Medarić, dobili smo osobna računala koja su nam poslužila da u sredinama koje su nam malo nedostupne možemo on-line održati treninge, to je bilo prije nekoliko godina, ali mi to nismo zaboravili i ističemo koliko je sve to skupa bilo vrijedno i važno”.


Načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja dotaknuo se financijske potpore koju osigurava Općina. “Općina Jelenje preko 100.000,00 eura ulaže kroz javne potrebe za rad udruga bilo sportskih, bilo kulturnih. Naš primarni zadatak je približiti sport i kulturu mladima kroz klubove. Mi se baziramo na tome da osiguramo infrastrukturu, početne i osnovne uvjete za rad”, istaknuo je.

Sama Lara Zagorac skromno je izjavila da je sretna i zadovoljna što je europska prvakinja. “Treniram svakodnevno već šest godina, a vikendom i kad nema škole šahu posvećujem nešto više vremena“, rekla je te dodala kako joj šahovski treninzi nisu naporni, a kao jednu od najdražih partija izdvojila je remi s velemajstorom Draškom Milanom.

Osim Lare susretu su nazočili i mladi članovi ŠK Rječine u pratnji učiteljice Radmile Tomašević iz Osnovne škole Jelenje-Dražice. Pored čestitki na postignutom uspjehu, Lari Zagorac i mladim šahistima uručeni su i prigodni pokloni.