Jelenje 28. rujan 2017.

Alenki Juretić nagrada za životno djelo

Alenki Juretić nagrada za životno djelo
Dan Općine Jelenje obilježen je svečanom sjednicom Općinskog vijeća u Domu kulture u Dražicama. U najsvečanijem trenutku večeri nagrada za životno djelo uručena je Alenki Juretić, dugogodišnjoj voditeljici folklorne skupine kud-a Zvir.

Kratkim filmom, što je poslužio za osvrt na sve učinjeno u proteklim mjesecima, započela je večerašnja svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Jelenje, održana u sklopu proslave ovogodišnje Mihoje, blagdana svetog Mihovila, zaštitnika jelenske župe.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Općinskog vijeća Luka Zaharija, koji se u prigodnom govoru osvrnuo na rad aktualnog Općinskog vijeća.


Dinamični su bili protekli mjeseci u općini Jelenje. Mijenja se gospodarska slika općine, a brojni su i komunalni radovi. Otvoren je novi proizvodni pogon najvećeg poslovnog subjekta u općini (TTO Termotechnik), nastavilo se asfaltiranje cesta pa su tako novi sloj asfalta dobili Podhum i kružni tok u Dražicama, a uskoro će na red doći i ostale nerazvrstane ceste, koje su pod nadležnosti Općine. Uređene su zelene površine u svim općinskim naseljima, kao i travnjak NK Rječina.
 
Besplatni udžbenici i školske stipendije

Postavljena je svjetleća prometna signalizacija kod osnovne škole u Jelenju kako bi se povećala sigurnost osnovnoškolaca, a uvedena je i nova autobusna linija u mjestu Molnari kako bi djeca sigurno stigla do škole. Općina je osigurala i besplatne udžbenike, a uskoro će se podijeliti i školske stipendije. Redovitom autobusnom linijom Lukeži su povezani s Dražicama. Obnovljen je planinarski dom Hahlić. Popunjeni su gotovo svi općinski poslovni prostori.

Održane su i tradicionalne manifestacije, kao što je “Na spomen mlikarici- Feral ki j’ pušćal sinjal” i “Festival palente i sira”, koji Općina organizira u suradnji sa susjednom Općinom Čavle. Također dostojanstveno je odana počast Podhumskim žrtvama na spomen groblju u Sobolima.
 
Osnovna škola kroz dvije godine

No, uvodni film nije poslužio tek za pogled u prošlost već je najavljena i budućnost općine. Najznačajniji je dakako projekt dogradnje Osnovne škole u Dražicama, koja bi do kraja godine trebala dobiti građevinsku dozvolu, a nova bi zgrada trebala biti završena kroz dvije godine čime će se ostvariti tridesetgodišnji san mještana.

Najavljena su i sportska igrališta u centru Dražica, kao i obnova dječjih parkova, a radi se i na realizaciji otvaranja trgovine u Podkilavcu. Novi izgled trebala bi dobiti i ambulanta u Dražicama.
 
Uređenje ambulante

Radi se i na što boljoj transparentnosti Općine te smanjenju troškova u općinskom proračunu, a Općina sukladno financijskim mogućnostima pomaže udruge.

“Ovih dana smo uz pomoć KD Vodovod i kanalizacije krenuli graditi vodovod u dužini od 395 metara s tri nadzemna hidranta na lokalitetu Lopača- Linčetovo. Radovi na ovom projektu trajat će gotovo 100 dana. Ti radovi omogućeni su zahvaljujući spomenutom komunalnom društvu te programu europskih fondova, a kompletna investicija vrijedna je 1,5 milijuna kuna”, u svom se govoru na film nadovezao općinski načelnik Robert Marčelja.
 
Ponosni na podrijetlo i svjesni potencijala

“Ponosni smo na naše grobničko podrijetlo i baštinu, jednako tako i svjesni svih potencijala kojima raspolažemo. Pred nama je još mnogo posla, neispunjenih želja naših sumještana, dječje radosti i osmjeha svakog našeg čovjeka. Nastavit ćemo stoga istim žarom i snagom kako bi Općina Jelenje kontinuirano postajala sve ugodnijim područjem za razvoj obitelji i gospodarstva”, zaključio je Marčelja, koji je na samom kraju zahvalio svim suradnicima i mještanima na podršci.


U najsvečanijem trenutku večeri dodijeljene su općinske nagrade i priznanja onima koji su svojim iznimnim postignućima doprinijeli razvoju i ugledu općine.
 
Nagrada za životno djelo čuvarici grobničke tradicije

Nagrada za životno djelo dodijeljena je dugogodišnjoj voditeljici folklorne skupine KUD-a Zvir i čuvarici grobničke tradicije- Alenki Juretić.

“Od srca zahvaljujem svima na ovom prekrasnom priznanju. Cijeli sam život posvetila tradiciji naše Grobnišćine, uz pomoć Općine i mnogih mještana. Dali smo sve od sebe da se naši običaji ne zaborave kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu”, rekla je vidno dirnuta Alenka Juretić.
 
Priznanje jelenskom župniku vlč. Ivanu Milardoviću

Nagrada kolektivu za doprinos razvoju općine pripala je Planinarskom društvu Obruč, dok je nagrada pojedincu za uspjehe u prethodnoj godini dodijeljena jelenskom župniku vlč. Ivanu Milardoviću.

“Kao pojedinac činim ono što mogu, ali što bih bez svih vas župljana i mještana učinio? Vi ste ti koji ste dobili nagradu i stoga vam od srca hvala. To je poticaj i meni osobno. Budimo jedinstveni i složni i gradimo našu zajednicu u ljudskoj, prijateljskoj, slozi kojoj nas i Bog uči”, poručio je vlč. Milardović.

Najboljim jelenskim osnovnoškolcem proglašen je Arian Ban, a najboljim srednjoškolcem Paula Radetić. Nagrade za najljepše okućnice dodijeljene su Jasni Colnar i Nedjeljku Buneti, a nagrade za najljepše balkone Mirjani Čabrijan, Jasni Colnar te obiteljima Damira Vlaše i Martine Sudan.
 
Brojni čestitari

Svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Jelenje prisustvovali su i brojni čestitari iz susjednih gradova i općina, predvođeni Erikom Fabijanićem, predsjednikom Županijske skupštine PGŽ, koji je čestitao domaćinima njihov dan, osvrnuvši se na zajednički projekt dogradnje škole.

U ime načelnika i gradonačelnika susjednih Općina i Gradova okupljenima je čestitala Ivana Cvitan Polić, načelnica Općine Čavle, naglasivši kako je veseli sjajna suradnja dvaju Općina.

Svečanu sjednicu Općinskog vijeća zatvorio je predsjednik Općinskog vijeća Luka Zaharija, a svoj je doprinos dala i neizostavna vokalna skupina KUD-a Zvir.