Jelenje 17. travanj 2016.

Bakarski gulaš najukusniji

Bakarski gulaš najukusniji
1. “Pohumski kotlić” održan je jučer kraj Boćarskog doma u Podhumu, uz posebne goste, članove HKUD-a "Lički Osik“ i Pokladne udruge “Dedi” iz Donjeg Kosinja.

Miris gulaša od divljači jučer se širio Pudhumom, dok se sedam ekipa borilo za prestižnu titulu prvog pobjednika “Pohumskog kotlića”. Natjecali su se: Pohumci, Grobnički dondolaši, Lovačko društvo Jelen, Specijalna policija Ajkule, Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata grada Bakra te ekipe Vodokotlići i Lud zbunjen, fali normalan.

“Želja j bila da se skupimo, udružimo, pozovemo gosti i si skupa pokažemo ča znamo. Falela nan je takova manifestacija tu va Pohumu,” rekao je organizator Mateo Kovačević.

Natjecatelji su, uz kotizaciju od 200 kuna, dobili kotliće, drva, meso, crno vino i kapulu, a uz spomenute mogli su donijeti i svoje “tajne” sastojke.

Najteži posao ipak je dopao tročlani stručni žiri, koji je morao odabrati najbolje, ujedno pobjednike 1. Pohumskog kotlića.

Ta je čast pripala Udruzi dragovoljaca i veterana domovinskog rata grada Bakra, koja je slavila ispred Ajkula i Vodokotlića. Najuspješnijim ekipama dodijeljene su prigodne nagrade. 
 
Gosti iz Like

Svoj je doprinos dalo i pedesetak članova HKUD-a "Lički Osik“ i Pokladne udruge “Dedi” iz Donjeg Kosinja, koji su upriličili scenski prikaz nekadašnjeg života u Lici, pod nazivom “Prelimo po naši- Predana”.

“To je prikaz ličkog prela koji smo prvi puta izveli prošle godine u Gospiću. To je prikaz ličkih običaja, načina na koji su se stari Ličani družili u dugim zimskim večerima, to su pjesma ples, običaji, rukotvorine,” rekla je Romana Basarić iz HKUD-a "Lički Osik“

Organizatori 1. Pohumskog kotlića su Turistička zajednica općine Jelenje i Caffe bar "Grobnik“, a pokrovitelj Općina Jelenje.