Jelenje 9. studeni 2014.

Dih srca i duše

Dih srca i duše
“Dih srca i duše, jubavi i familije…” tako je, u svega nekoliko riječi, večer, u Domu kulture u Dražicama, možda i najbolje opisala pjesnikinja Cvetana Linić, posebna gošća manifestacije “Grobnišćina va sliki i besedi”, održane povodom Martinja.  

Iako piše i na štokavskom grobnička je pjesnikinja vrijedna čuvarica čakavštine. Do sada je objavila oko 500 pjesama, a dio je i uglazbljen za festivale “Grobnički tići kantaju” i “Grobničku skalu”. Ne čudi stoga da je upravo ona bila zadužena za prvi, pjesnički dio večeri.

“Ja san svoj program prilagodila izložbi. Na starin slikah su naši nonići i none, naše tate i mame, slike diše po starini, jubavi i familiji pa sam i ja zibrala svoje pjesme va ton duhu,” poručila je.

Publika je mogla uživati i u snimkama s “Grobničke skale”, točnije njenim pjesmama: “Grobnički zvon”, “Kućo naša stara” i “Zasopi triestinko stara”, koje su na spomenutom festivalu osvajale prva mjesta. 

Da “Grobnišćina va sliki i besedi” ne ostane samo na besedi pobrinuli su se mještani, koji su Matici hrvatske u Jelenju ustupili stotinjak fotografije starih vjenčanja, koja su bila tema ovogodišnje izložbe. 

Koliko im fotografije znače rekli su nam i sami gosti. “Va sobi na zidu iman moju mamu i tatu, od muža mamu i tatu, onda smo ja i muž, moj sin z ženun i moja kćer z mužen i njihova dica. To mi jako puno znači,” rekla nam je Đurđa Bafo iz Jelenja. 

“To su moji dragi roditelji. Sliku san posudila, inače j doma va kući. Jako mi j drago da j tu, aš ih judi prepoznaju,” poručila je Vladimira Mohorić iz Podhuma. 

“Ogranak Matice hrvatske u Jelenju, koji je osnovan prošle godine, manifestaciju organizira drugi put. Lanjska izložba nam je bila prva aktivnost, a sad nastavljamo i nadamo se da će to postati tradicija. Izložili smo fotografije iz cijelog prošlog stoljeća, ona najstarija je čak iz 1910. godine. Naši mještani na njima prepoznaju svoje stare i ponose se njima. Na fotografijama se vidi kako se na Grobniku nekad živjelo, kako se slavilo i kakvi su običaji bili,” rekao je Ivoslav Ban, predsjednik Matice hrvatske iz Jelenja.

U organizaciji je pomogla Općina Jelenje, a zamjenica načelnika, Ana Faraguna Linić, za kraj je poručila kako je cilj manifestacije bio istrgnuti iz zaborava poneka lica i događaje. Cilj je tako u potpunosti ostvaren. Večer je završila prigodno, uz isječke “Grobničkog pira”, Kulturno- umjetničkog društva Zvir, čija je vokalna skupina i pjesmom dala svoj doprinos večeri sjećanja, emocija i ljubavi.