Jelenje 6. travanj 2020.

Dva metra visoka pisanica ove godine na novoj lokaciji

Dva metra visoka pisanica ove godine na novoj lokaciji
Pisanica oslikana s motivima Grobnišćine i ove godine ukrašava jelenjski kraj uoči predstojećeg blagdana Uskrsa, dodani su joj drveni zečići, postavljeni na kružnom toku u Dražicama, kako bi bili vidljivi iz automobila i autobusa, a zbog zabrane okupljanja radi mjere donesene zbog novonastale situacije s epidemijom koronavirusa.

Velika i šarena uskrsna pisanica, ususret najvećem kršćanskom blagdanu, postavljena je prvi puta prošle godine na jelenjskom glavnom trgu- Trgu mlikarice u Dražicama. Karakteristični motivi Grobnišćine krase dva metra veliku skulpturu koju su oslikali akademski slikari Neven Jovanović i Goran Kosić, a za cijeli projekt angažirana je tvrtka Prodesign iz Rijeke. Inicijativu je prošle godine pokrenula Turistička zajednica Općine Jelenje koja s novim idejama radi na promociji jelenjskog kraja, ali i Grobnišćine.

“Ne damo koroni da ukrade Uskrs u Jelenju. Iz kreativnog odjela Turističke zajednice i od samih mještana, uz malo dobre volje za nula kuna uređeno kružno raskrižje sada krase uskrsni simboli. Zahvaljujemo lokalnom poduzetniku koji je dopremio pisanicu, Komunalnom društvu Jelen i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Ivan Zoretić Španac na asistenciji. Inače, drvene zečiće izradila je Jasminka Matrljan, zaposlenica TZO Jelenje”, poručuju iz Turističke zajednice.


“Mladenačkim pristupom svakodnevno udahnjujemo novi sjaj u naše Jelenje. Činimo sve što je u našoj moći da olakšamo život u vrijeme epidemije, a blagdan Uskrsa što toplijim i mještanima što bližim”, poručio je općinski načelnik Robert Marčelja, pohvalivši inicijativu.

Ukrasni ures pisanice ručno je oslikan akrilnom bojom i lakiran kako bi izdržao sve vremenske uvijete. Motivi kojima je pisanica ručno ukrašena sadrže stilizirane elemente krajolika, odnosno prelijepih “Grobničkih Alpi”, kao i izvora Rječine. Tu je naravno i nezaobilazni Planinarski dom Hahlić, a posebnu pažnju vješti slikari pridodali su mlikaricama, kovačima, kao i Gašparovom mlinu u Martinovom selu. Na prekrasnoj livadi našli su se i Grobnički dondolaši, dok je na brežuljku smještena crkva sv. Mihovila, stara i nekoliko stoljeća.