Jelenje 9. srpanj 2017.

“Feral” još jednom obasjao Grobnišćinu

“Feral” još jednom obasjao Grobnišćinu
U Dražicama je, na Trgu mlikarice, održana tradicionalna manifestacije “Feral ki j’ pušćal sinjal”, mlikaricama u čast. Bogatom programu svjedočile su i tri mlikarice, Darinka Brnja, Marija Marčelja i Nevenka Sudan.

Iako živa na termometru nije imala previše razumijevanja za hvalevrijednu jelensku manifestaciju Darinka Brnja, Marija Marčelja i Nevenka Sudan mirno su sjedile u prvom redu i sa smiješkom strpljivo promatrale najmlađe generacije Grobničana, koje su se, njima u čast, u šarolikom programu, izmjenjivale ispred pozornice.

Svečani dio programa otvorio je razigrani pomladak KUD-a “Zvir”, a potom se okupljenima predstavila i “prva postava” Zvirovaca. Što mogu i znaju nakon njih su pokazali polaznici Dječjeg vrtića “Grobnički tići” te članice Zumbe “Eli”, Plesnog centra “Sirius” iz susjedne grobničke općine Čavle te Plesnog kluba “Dance Queen” iz Kraljevice, a na samom su kraju što su naučili pokazali polaznici Škole za strane jezike “Positivum”.

Poznate grobničke mlikarice

“Nastavljamo s očuvanjem naše tradicije. Nekad je Grobnišćina bila poznata po svojimi mlikaricami. To su žene ke su pješke šle v Riku, pojidale se o svojimi familijami, prehrajivale ih. Grobnišćina j poznata po tomu da se j tu jako puno delalo, da j tu bil težački način života i da se j živelo od svojga rada. Na to smo ponosni, tu tradiciju želimo očuvat i te vrednosti želimo prenest na naši najmlađi,” poručio je jelenski načelnik Robert Marčelja, koji je okupljene pozdravio uoči početka svečanog programa.

Na kraju svečanog djela programa mlikaricama su uručeni prigodni darovi, a organizatori, Turistička zajednica općine Jelenje i Općina Jelenje, su darovali i Dinu Peloza idejnu začetnicu manifestacije, inače vrijednu djelatnicu Općine Jelenje.
 
Večernja fešta uz Maura Staraja i La Bandu

Osmo izdanje manifestacije, koju je vodio Alen Polić, upotpunila je bogata sajamska ponuda, u sklopu koje su se prodavali autohtoni proizvodi med, sir, suveniri, mesne delicije i prirodna kozmetika. Otvorena je i izložba “Mlikarica”, Udruge Margareta Cro Art, a svoj su doprinos dali i jelenski umirovljenici koji su se natjecali na turniru u briškuli i trešeti.

Za glazbeni dio bila je zadužena klapa “Intriga”, dok su se za večernju zabavu na Trgu Mlikarice pobrinuli “Mastersi” te Mauro Staraj i "La Banda".

“Feral” je u Dražicama uistinu “pušćal sinjal”, “sinjal” koji će zauvijek ostati urezan u povijest Grobnišćine, a Grobničani će ga i dalje čuvati jer mlikarice, koje su zadužile naš kraj, to zaslužuju.