Jelenje 12. siječanj 2015.

Filmske zvijezde pod maskama

Filmske zvijezde pod maskama
Grobničke dondolaše u Lukežima je, uz mještane, dočekala i ekipa HRT-a. Naime, dondolaši su jedna od tri tradicijske skupine, koje će dobiti svoje mjesto u polusatnom dokumentarnom filmu. 

“Obrađujemo teme koje su vezane s tradicijskom kulturom, etnologijom svakodnevice… Predloženo nam je da se ove godine pozabavimo Grobničkim dondolašima u kontekstu priče o usporednim i podudarnim pokladnim tradicijama u različitim dijelovima Hrvatske i u Italiji. Naime, mi svake godine radimo dokumentarac o pokladnim običajima. Onda po afinitetima i zanimljivostima odabiremo elemente za priču. Dondolaši su osobito zanimljivi jer su jedna nova skupina i zapravo pokazuju, u suvremenom kontekstu, kako tradicija nastaje iz potrebe i entuzijazma određene skupine ljudi,” rekla je urednica filma Ljiljana Šišmanović.

Na Grobničke dondolaše, ali i cijeli grobnički kraj, malo tko ostane ravnodušan pa to nije pošlo za rukom ni HRT-ovoj ekipi.

“Oduševljeni smo Grobničkim dondolašima, savršeno su organizirani, ali i prijemom ljudi ovdje u njihovom kraju. Pratili smo ih jučer i danas. Cijeli koncept, strukturu priče, tražimo u podudarnostima s ostalim pokladnim tradicijama, u Italiji, točnije u Dolomitima, gdje plešu ples poput potresuljke te u Međimurju, gdje se također izrađuju životinjske maske, ali u drvu, dok ovdje imamo dondolaše, koji rade specifične maske. Nadam se da ćemo uspjeti na jedan komparativni način pokazati te običaje,” poručila je Šišmanović.

Dokumentarac, koji nastaje ove zime, svijetlo dana trebao bi ugledati početkom 2016. godine.

Kako se HRT-ovi dokumentarci prikazuju i na brojnim festivalima dokumentarnog etnografskog filma, priča o Grobničkim dondolašima, ali i Grobnišćini, još će jednom obići svijet.

“Nadam se da će za 150 godina netko doći snimati Grobničke dondolaše, a da će naš materijal poslužiti kao izvorište,” zaključila je Šišmanović.