Jelenje 28. rujan 2015.

"Grobnička sakralna baština“

"Grobnička sakralna baština“
„Grobnička sakralna baština“ najnovija je knjiga Ade Maršanić i 14. knjiga objavljena u sklopu posebnih izdanja „Grobničkoga zbornika“  Katedre Čakavskoga sabora Grobnišćine. Knjiga je predstavljena uoči Mihoje u Domu kulture u Dražicama, a mnoštvo okupljenih posjetitelja uvodno je pozdravila Ana Linić Faraguna, zamjenica načelnika Općine Jelenje te čestitala autorici na vrijednom djelu.

"Ovo je doista posebna večer za nas Grobničane. Svjedočimo predstavljanju iznimne knjige koja govori o kapelicama i drugim sakralnim objektima koji su obilježili našu prošlost i sadašnjost. Zahvaljujem autorici što je ovom knjigom sačuvala od zaborava grobničku sakralnu baštinu. Večeras promoviramo i bogatstvo vjere na Grobnišćini, a sama autorica živi je svjedok da je ta vjera i danas na ovome području čvrsta te da prepoznajemo vrijednost naše kulturne baštine. Neka nas ova večer, među ostalim, pouči kako unaprijediti naše međusobne odnose i odnose prema Bogu," rekla je Linić Faraguna.

Predsjednik Katedre, Stanislav Lukanić, također je čestitao autorici, rekavši da je riječ o iznimnoj osobi zahvaljujući kojoj su mnoge stvari iz grobničke povijesti ostale sačuvane i trajno zabilježene. Podsjetio je da je svoju prvu knjigu – „Prošlost i sadašnjost općine Jelenje“ Ada Maršanić objavila prije 18 godina, a drugu – „Bogatstvo siromaštva“ prije pet godina. 

"Evo sad i njezine treće knjige. Velika je sreća i dar Božji što Grobnišćina ima tako darovitu osobu," rekao je Lukanić.
 
Velika i preznačajna knjiga za Grobničane

O najnovijem uratku Ade Maršanić govorila je dr.sc. Iva Lukežić, urednica i lektorica knjige, ujedno i glavna urednica svih Katedrinih izdanja.

"Ada Maršanić se tijekom tri desetljeća profilirala kao javna osoba, prepoznatljiva u svojem zavičaju, ali i kao marna istraživačica zavičajnih tradicija. Kraći tekstovi objavljivani su joj u „Grobničkim zbornicima“, a sve tri njezine knjige objavljene su kao posebna Katedrina izdanja. U ovoj trećoj knjizi autorica se pozabavila vjerskom i vjerničkom tradicijom koja je jedna od najstarijih i najjačih okosnica duhovnoga identiteta ljudi ovoga kraja. O grobničkoj je sakralnoj baštini u novije vrijeme podosta toga napisano i objavljeno, no, neka su područja ostala netaknuta sve do ove knjige. Pod sakralnom baštinom ovdje su navedene tri crkve ( u Gradu Grobniku, Cerniku i Jelenju), jedna područna crkva (u Podhumu) te 12 crkvenih kapela, ali i seoske kapelice i propela. Građu je autorica prikupila temeljitim uvidom u literaturu, tj. 100-ak objavljenih, ali i neobjavljenih tekstova, kao i opsežnim terenskim istraživanjem i  razgovorima s gotovo 150 kazivača da bi utvrdila broj tih kapelica, a u knjizi ih je popisala i opisala čak 58 te još osam križeva. Njihovo je uvrštenje u knjigu originalna inovacija jer dosad nisu bili opisani u literaturi. Pored crkava, kapela, kapelica i drugih konkretnih materijalnih objekata u prostoru, autorica u knjizi progovara i o nematerijalnoj, duhovnoj baštini, kao što su hodočasnički posjeti u osam crkvenih svetišta u Hrvatskoj, svetkovanja zavjetnih dana na području nekih grobničkih župa ili pak noviji religijski sadržaji, poput križnih putova po Grobnišćini. Tekst je oblikovan publicističkim stilom s natruhama putopisne proze pa bi mogao biti prihvatljiv široj čitalačkoj publici. Knjiga pruža cjelovit uvid u vjerničku tradiciju Grobnišćine, neprekinutu unatoč zabranama i potiskivanjima u 2. polovici 20. stoljeća. Za Grobničane ovo je velika i preznačajna knjiga," rekla je Lukežić.  

Okupljenima se obratila i sama autorica koja se posebno zahvalila mnogobrojnim kazivačima na terenu koji su joj bili važni izvori podataka. Zahvalila se na pomoći i grobničkim župnicima te mons. Francetiću, mons. Liniću i mons. Zebi. Posebnu  zahvalu uputila je urednici, dr. Ivi Lukežić te glavnom sponzoru – Općini Jelenje, kao i Općini Čavle i Primorsko-goranskoj županiji, koje su također financijski poduprle izdavanje knjige. 

Naposljetku kažimo da je predstavljanje knjige uveličano nastupom Vokalne skupine KUD-a „Zvir“ i profesora glazbe Darka Đekića.

Izvor: Općina Jelenje