Jelenje 23. siječanj 2022. Izvor: C.M.

Grobnički dondolaši u atraktivnom filmu “Črni kamik”

Grobnički dondolaši u atraktivnom filmu “Črni kamik”
Premijerno je prikazan kratki film redatelja Krešimira Černeke u produkciji Creative Media koji prikazuje “obahajanje” Grobničkih dondolaša po “Črnon kamiku” na području Općine Jelenje, po kojemu je film i dobio ime. 

“Črni kamik”, prema staroj grobničkoj tradiciji, su mjesta od Jelenja prema Kukuljanima. Film obiluje prekrasnim kadrovima s tla i iz zraka, a sve prati pomno birana glazbena podloga. Film je sniman u HD rezoluciji s filmskim objektivima koji dočaravaju arhaičnost trenutka ali i važnost Grobničkih dondolaša kroz povijest. Posebni trenutak u filmu svakako je zvonjava na mostu u mjestu Trnovica. 
 

“Brojnost Grobničkih dondolaša na svojem tradicionalnom obahajanju po Črnon kamiku, lijepo vrijeme i svjetlost koja je tog dana obasjala Jelenje, rezultirala je filmom koji prikazuje istinsku srž Grobničkih dondolaša, kao folklorne skupine i turističke atrakcija Grobnišćine. I prije snimanja filma imali smo viziju željenih kadrova, ali neizvjesnost trenutka prilikom snimanja daje dodatnu čar jer ništa nije unaprijed dogovoreno. Poznata je samo ruta obahajanja”, reko je Černeka.

Kako redatelj dodatno pojašnjava snimanje filmova ovakve tematike i lokalpatriotskog senzibiliteta veoma je uzbudljiva jer postoji tehnički okvir i plan prije snimanja koji se neprestano nadopunjuje.


“Kao i u jazz glazbi postoji okvir i note po kojima se svira ali sve ovisi o trenutnom raspoloženju, u ovom slučaju snimatelja, traženju pravog kadra na terenu gdje se izmjenjuje ljepota prizora ali i buka zvonjave tako da treba biti veoma koncentriran i imati sve pod kontrolom, jer trenutak koji prođe više se ne može ponoviti”, kaže Černeka, dodajući da sa strane Creative Media ne postoje tehnička ograničenja zbog vrhunske opreme i iskustva. U tom trenutku otvorenost i mašta jedino je ograničenje koje može doći da se ne napravi odličan audio- vizualan materijal. Razlika između odličnog i vrhunskog je u sitnicama i detaljima, odnosno dodaje se poetika i glazba koju je odabrao Fabijan Černeka, a kadrove iz zraka snimio je Siniša Barčić što daje posebnu draž filma.


Prema svemu viđenome produkcija Creative Media snimila je video materijale Grobničkih dondolaša kao nitko do sad. Naime, prvi film snimljen je prilikom obahajanja PodkilavcaDrugi film i sjajni kadrovi snimljeni su prilikom Zvončarske simfonije na Čavlima, u sklopu EPK2020. Zadnji uradak odnosi se na spomenuti “Črni kamik”.