Jelenje 28. siječanj 2018.

“Grobnički pir” slavio na 14. Grobničkoj balinjeradi

“Grobnički pir” slavio na 14. Grobničkoj balinjeradi
Dvanaest maškaranih posada na svojim se maštovitim karetima spustilo nizbrdicom u Jelenju, us klopu 14. izdanja “Grobničke balinjerade”. Na kraju je slavio “Grobnički pir”, ispred “Restorana Braća Baljini” i “Sakramenskih Lego Junačina”.

Četrnaesta Grobnička balinjerada okupila je dvanaest atraktivnih vozila na balinjerama, na kojima su bile grupe i pojedinci s Grobnišćine i okolice, a brojne gledatelje uz stazu zabavljao je voditeljski dvojac Frenki i Kero.

Predstavili su se tako: ženska ekipa “Betmen z borovičke”, “Sakramenske Lego Junačine”, “Mehaničari s Črnega kamika”, “Direkt va žilu”, “Pobješnjeli Pohumac”, “Sakakovi”, “Grobnički pir”, “Rukometaši- Indijanci”, “Restoran Braća Baljini”, “Lopovi”, “Spider mana” i “Pohumska pivnica”.Ovogodišnjem žiriju nije bilo nimalo lako jer je trebalo izabrati najbolje, a ovogodišnja balinjerada zabilježila je i nekoliko inovativnih ideja. Na centralnom djelu staze, u drugoj vožnji na balinjerama, organizirano je tako vjenčanje po starinski, odnosno pravi “Grobnički pir”, ujedno pobjednik ovogodišnje balinjerade.

Drugoplasirani “Restoran Braća Baljini” mališanima je dijelio sladolede i okrjepu, a odraslu publiku hranio ribom, dok je treće mjesto osvojila atraktivna ekipa- “Sakramenske Lego Junačine”.


Tradicionalno, organizirane su dvije vožnje, a osim u centru Jelenja, gdje je bio start, mnoštvo mještana sudionike balinjerade pratilo je i na cilju. Pored pehara za prvonagrađene, ostali sudionici balinjerade dobili su medalje i zahvalnice.

“Sve nas to veseli jer smo uspjeli obnoviti tradiciju i običaje, pokazati mlađim naraštajima kako smo se to nekada mi zabavljali kao djeca, kada smo se iz zabave spuštali na karetima”, kazao je predsjednik Jelenskih maškara Boris Superina, dodajući kako je želja organizatora bila i da doprinese maškaranom ugođaju na jelenjskom području.

Grobnička balinjerada održala se u organizaciji Jelenskih maškara, a pod pokroviteljstvom Općine Jelenje.


“Veseli me da se ova manifestacija održala svih proteklih godina. I ja sam se kao dijete često zabavljao na ovaj način, to nam je bila svakodnevica. To je naša tradicija, običaji, treba to prikazati javnosti. Vidimo da su mještani to prihvatili jer ih je iz godine u godinu sve više koji dolaze promatrati balinjeradu. Veseli me što su i ekipe sa svojim karetima i alegorijskim kolima iz godine u godinu sve kreativniji i maštovitiji, ali i što je među ekipama i djece”, istaknuo je načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja.

Ovogodišnje izdanje Grobničke baljinjerade ispunilo sva očekivanja, a organizatori su za 2019. i 15. obljetnicu balinjerade najavili pravi spektakl.

Izvor: Općina Jelenje