Jelenje 21. studeni 2014.

Hrvatska na krovu Europe

Hrvatska na krovu Europe
Hrvatska ženska reprezentacija, na kadetskom odbojkaškom prvenstvu, održanom u Zagrebu, 2003. godine, iskovala je zlatno odličje, najsjajnije u povijesti hrvatske odbojke. 

Deset godina kasnije nastao je sportsko- dokumentarni film “Hrvatska na krovu Europe”. Film, koji priča o zlatnim odbojkašicama i njihovom putu do zlata, jučer je prikazan u Domu kulture u Dražicama. Zanimljivo autor filma je Nino Matjačić, tadašnji izbornik kadetske reprezentacije, koja je ostvarila povijesni uspjeh. 

“Imamo oko pedeset DVD-a, većinom s utakmicama, dio je snimana atmosfera i druženje u reprezentaciji. Željeli smo napraviti nešto što će nama koji smo sudjelovali u tome biti lijepa uspomena, a svima ostalima sportska motivacija. Okupilo se i danas mnogo mladih odbojkašica. Želimo im pokazati kako priča, koja krene u malim dvoranama, malim sredinama, može završiti na vrhu Europe. Možda će neke nove generacije ponoviti naš uspjeh,” naglasio je autor filma. 

Naše su odbojkašice, te 2003. godine, u Zagrebu, naredale pet pobjeda, da bi u velikom finalu, protiv isto tako velike i renomirane Italije, došle do glatke pobjede (25-13, 25-14, 25-18) i najsjajnijeg odličja. 

“To kao da nije bio moj život. Da nema ovog filma mislio bi da sam sanjao. Jedinstven je osjećaj sve to proživjeti, evo sad sam se naježio. Jednom riječju- san, “ poručio je Matjačić, koji i danas, 11 godina kasnije, intenzivno proživljava svaki trenutak povijesnog finalnog susreta, kojeg se dobro sjećaju i igračice (Senna Ušić, Marina Škender, Ana Starčević, Ivana Miloš, Hana Čutura, Diana Reščić, Lucija Cigić, Marija Pehar, Ivana Kamenjarin, Antonija Kaleb, Martina Račić, Dina Bečić i Anita Solomun).

“Iskreno nismo očekivale da ćemo postati europske prvakinje. Nismo očekivale da će, nakon teškog polufinala s Rusijom, u finalu biti tako lako. No, kad smo vidjele dvije tisuće ljudi na tribinama nismo mogle ne proigrati,” prisjeća se Lucija Cigić.

Uz Luciju projekciji je nazočio i predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza Zdeslav Barać, koji je tu pobjedu opisao kao “zvjezdane trenutke hrvatske odbojke” te predsjednik Riječkog sportskog saveza Samir Barać. 

Napomenuti treba da nije slučajnost što se film o najvećem uspjehu hrvatske odbojke prikazao upravo u Jelenju, maloj sredini koja daje velike odbojkašice. 

“Reprezentaciju čine igračice koje su potekle iz raznih klubova. Mnoge od njih prve su korake napravile u manjim sredinama i klubovima kao što je Rječina, a takvi su klubovi budućnost hrvatske odbojke,” naglasio je predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza Zdeslav Barač.

Odbojkaški klub Rječina kroz povijest je dao četiri reprezentativke: Silviju Ban, Ivu Velenik, Nikolinu Kovačić i Amelu Curać, koja je danas na klupi kluba iz Dražica.

“Mi smo malo mjesto, ali puno dajemo. Mnoge igračice iz Rječine su otišle u velike klubove. Klub se danas natječe u svim uzrasnim kategorijama i ima zavidne rezultate. Toj se djeci treba diviti, a neke od njih možda će biti nove hrvatske reprezentativke,” zaključila je Curać. 

Film Hrvatska na krovu Europe prikazan je pod pokroviteljstvom Općine Jelenje i Turističke zajednice Općine Jelenje.