Jelenje 30. rujan 2016.

Hrvatska predsjednica uveličala proslavu “Mihoje”

Hrvatska predsjednica uveličala proslavu “Mihoje”
Svečanom koncelebriranom misom župljani jelenske župe sv. Mihovila Arkanđela proslavili su dan svog zaštitnika. “Mihoju” je uveličala i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović, kojoj je uručeno posebno priznanje Općine Jelenje. 

Program obilježavanja ovogodišnje Mihoje, koji je počeo još u utorak, nastavio se jučerašnjim centralnim događanjem- Svečanom koncelebriranom svetom misom u župnoj crkvi sv. Mihovila u Jelenju. Misno slavlje pred brojnim je vjernicima predvodio vlč. Davor Šumandl, župnik Kozarevca.

“Pozvani smo biti sveci današnjeg vremena, biti danas sveci u ovome svijetu, u našem društvu. Svaki od nas  u svojoj službi, svome poslanju, svojoj obitelji, na svom radnom mjestu, ondje gdje živimo, gdje je naša svakodnevica” okupljenim je vjernicima poručio vlč. Šumandl te nastavio “Arkanđeli su duhovna bića. Neka bdiju nad nama. Neka upravo sveti Mihovil štiti sve nas okupljene, neka štiti vaše obitelji, neka čuva stare, nemoćne i bolesne.”
 
Kolindi Grabar- Kitarović priznanje Općine Jelenje

Misnom slavlju među brojnim su vjernicima prisustvovali i mnogi ugledni gosti, predvođeni prvom hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar- Kitarović.

Predsjednica zbog obaveza nažalost nije mogla prisustvovati svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Jelenje pa joj je općinsko priznanje za izniman doprinos u promidžbi Općine Jelenje dodijeljeno po završetku misnog slavlja. 

Na kraju svečane koncelebrirane mise brojnim se vjernicima obratio i njihov župnik vlč. Ivan Milardović, koji je pozdravio okupljene i izrazio veliko zadovoljstvo što je prva hrvatska predsjednica došla iz jelenske župe te svojim prisustvom uveličala ovogodišnje slavlje. Hrvatskoj predsjednici vlč. Milardović uz lijepe je riječi uručio i prigodan poklon, uz veliki pljesak okupljenih vjernika.

Nakon blagoslova uslijedio je zavjetni obilaska oltara, nakon čega se druženje vjernika nastavilo ispred crkve.  
 
Danas duhovni koncert

Proslava “Mihoje” nastavlja se danas duhovnim koncertom u crkvi u Podhumu. Nastupit će: Maja Blagdan, Alan Hržica, Adriana Katić, Alvin Ćućić te vokalna skupina KUD-a Zvir.

Koncert počinje u 18 i 30, a umjesto ulaznica prikupljat će se prilozi za dovršenje crkve sv. Maksimilijana Kolbea u Podhumu.
 
sv. Mihovil Arkanđel

Sveti Mihovil (Mihael, Mihajlo), je arkanđeo i njegovo ime se spominje u Bibliji pet puta. Sv. Mihovil je zaštitnik policajaca, vojnika, padobranaca i borbenih pilota. Papa Pio XII. ga je proglasio i zaštitnikom radiologa. Ime Mihovil, odnosno Mihael, potječe iz hebrejskog "Mi ha el", što znači "Tko je kao Bog". Najznačajniji tekst o Sv. Mihovilu je onaj iz Otkrivenja: "Uto se zametnu rat u nebu koji je Mihael sa svojim anđelima morao voditi protiv Zmaja. Zmaj i njegovi anđeli prihvatiše borbu, ali je ne mogoše izdržati. I mjesta za njih više nije bilo u nebu. Bijaše izbačen veliki Zmaj, stara Zmija, koja se zove đavao - sotona, zavodnik cijeloga svijeta - bijaše zbačen na zemlju i bijahu zbačeni s njime njegovi anđeli".  Ikonografija prikazuje Sv. Mihovila kao ratnika u oklopu i s mačem u ruci. Crkva od najstarijih vremena ima veliko štovanje i duboku pobožnost prema svetom Mihovilu. Promatra ga kao moćnog anđela, koji je svojom zaštitom trajno prisutan.